امور مشترکین مخابرات شامل خدمات و فعالیتهایی است که به منظور ارائه خدمات ارتباطی به مشترکان تلفن ثابت انجام میشود. این خدمات شامل نصب و راهاندازی خطوط تلفن ثابت، تعمیر و نگهداری خطوط، ارائه خدمات پس از فروش، رسیدگی به شکایات و درخواستهای مشترکان، و همچنین مشاوره و راهنمایی در مورد استفاده از خدمات ارتباطی است.
مشترکان میتوانند با تماس با مراکز امور مشترکین مخابرات، مشکلات و درخواستهای خود را مطرح کرده و از خدمات مختلفی که توسط این مراکز ارائه میشود، بهرهمند شوند. همچنین، امور مشترکین مخابرات تلفن ثابت تلاش میکند تا با استفاده از تکنولوژیهای نوین و بهبود فرآیندهای ارائه خدمات، رضایت مشترکان را جلب نماید.
شماره تماس امور مشترکین مخابرات تلفن ثابت برای اعلام و رفع خرابی از ۱۱۷ به ۲۰۱۱۷ تغییر کرده است. مشترکین میتوانند با تماس به شماره اعلام خرابی تلفن، در اسرع وقت اقدامات لازم برای رفع مشکلات مختلف از جمله قطعی تلفن مخابرات تهران و پیگیری وصل شدن تلفن ثابت را انجام دهند.
سامانه تلفن گویا مخابرات پاسخگویی مکانیزه دارد و در تمام مراکز مخابرات و استانهای کشور فعال است، به طوری که مشترکان میتوانند در تمام مدت شبانهروز شماره تلفن خراب خود را اعلام کنند و حتی دلیل وصل نشدن تلفن ثابت بعد از پرداخت را جویا شوند.
مهمترین نکته در این روند، اطمینان از سالم بودن دستگاه تلفن و سیم کشی داخل ساختمان قبل از تماس با شماره ۲۰۱۱۷ است. در صورتی که مشکلات مربوط به دستگاه تلفن و سیم کشی رفع نشده باشند، مشترکان میتوانند برای پیگیری پرداخت قبض تلفن ثابت بیشتر با شماره ۲۰۲۱ تماس بگیرند.
پاسخگویی به مشترکان در زمینه رفع خرابی تلفن از طریق شماره شرکت مخابرات ۲۰۱۱۷ در تمام مراکز مخابرات استانهای کشور فعال است. به این معنی که مشترکان میتوانند در تمام مدت شبانهروز، شماره تلفن خراب خود را از طریق تماس با تلفن قطعی تلفن مخابرات تهران اعلام کرده و درخواست خود را برای رفع مشکلات تلفن خود ثبت کنند.
چطور تلفن ثابت قطع شده خود را وصل کنیم؟
با توجه به اعلام سازمان مخابرات ایران، صورتحساب تلفن ثابت در حال حاضر به صورت ماهیانه صادر میشود. در صورت عدم پرداخت قبض پس از ۲۰ هزار تومان برای دوره یک ماهه یا بیشتر، یا عدم پرداخت قبض برای دو دوره متوالی، تلفن ثابت به صورت یک طرفه قطع خواهد شد.
برای استعلام بدهی خود و جلوگیری از قطعی تلفن ثابت؛ میتوانید از سه روش زیر استفاده کنید:
۱. با سامانه خدمات غیرمتمرکز مخابرات به شماره ۲۰۰۰ تماس حاصل فرمایید.
۲. استفاده از کد دستوری وصل تلفن ثابت #۲۰۲۰* از تلفن همراه خود که سپس گزینه ۳ را از فهرست انتخاب کنید. سپس شماره تلفن ثابت خود را به همراه پیششماره شهرتان وارد نمایید. در مرحله بعدی گزینه ۱ را ارسال کرده و در پایان، قبض به روز و پایان دوره شما نمایش داده خواهد شد.
۳. به سامانه آنلاین مخابرات برای مشاهده و پرداخت قبضها مراجعه نمایید.
استعلام بدهی و پیگیری قطعی تلفن ثابت از طریق این روشها به سادگی امکانپذیر است. با این اقدامات، میتوانید از قطعی ناگهانی خدمات تلفن ثابت خود جلوگیری کرده و مشکلات بعدی را پیشگیری کنید.
پیگیری قطعی تلفن ثابت از طریق سامانه امور مشترکین مخابرات
برای پیگیری قطعی تلفن ثابت و رفع مشکلات مربوط به وصل نشدن تلفن ثابت بعد از پرداخت، میتوانید از سامانه مخابرات من استفاده کنید. ابتدا باید به سامانه وارد شوید و برای این کار، شماره تلفن خود را وارد کرده و روی گزینه ورود کلیک کنید.
سپس یک پیامک حاوی کد تأییدیه برای شما ارسال میشود که باید آن را وارد کرده و وارد سامانه شوید.
در صورتی که برای اولین بار به سامانه وارد میشوید، باید مشخصات خود را تکمیل کنید. برای این کار، نام، نام خانوادگی، نام پدر، کد ملی، شماره شناسنامه و تاریخ تولد خود را وارد کرده و سپس روی گزینه ثبت کلیک کنید.
اگر خط تلفن در فهرست شما وجود نداشته باشد، میتوانید از بالای صفحه قسمت «افزودن خط جدید» را انتخاب نموده و سپس روی «افزودن خط تلفن دیگران» کلیک کنید.
در این مرحله، شماره تلفن ثابت به همراه کد ملی مالک خط را وارد و روی گزینه ثبت و ادامه کلیک کنید.
پس از تکمیل مشخصات، یک کد تأییدیه برای صاحب خط تلفن ثابت ارسال میشود که باید آن را وارد کنید. پس از ورود به پیشخوان مخابرات من، میتوانید صورتحساب تلفن ثابتتان را مشاهده کرده و مراحل پرداخت قبض تلفن ثابت مخابرات را انجام دهید.
در صورتی که بدهی شما صفر باشد، احتمالاً قطعی تلفن ثابت به علت اختلال فنی رخ داده است. برای این کار، از فهرست سمت راست، روی «خدمات» کلیک کنید و سپس در صفحه جدید، «خدمات تلفن ثابت» را انتخاب کنید. از این صفحه این امکان وجود دارد که مزاحم تلفنی های خود را ردیابی کرده و خرابی تلفن را اعلام کنید یا ریز مکالماتتان را دریافت نمایید.
در بخش اعلام خرابی خط تلفن، باید روی گزینه «فرم درخواست/ پیگیری» کلیک کنید و سپس شماره تلفن خود را وارد کرده و بررسی را انجام دهید.
توجه داشته باشید که این سامانه تنها قطعی تلفنهای ثبت شده در مخابرات من را پیگیری میکند و نمیتوانید جهت رفع مشکل تلفن دیگران از آن استفاده کنید. در نهایت درخواست بررسی شما ثبت شده و نتیجه اعلام خواهد شد.
دلایل وصل نشدن تلفن ثابت بعد از پرداخت
قطع خط تلفن میتواند از دلایل مختلفی است. یکی از علل اصلی قطع خط، عدم پرداخت به موقع قبض تلفن است که منجر به قطعی یک طرفه یا حتی دو طرفه خط تلفن میشود. این اقدام معمولاً پس از ارسال چندین اخطار توسط مخابرات انجام میشود.
اگر مراحل پرداخت قبض را انجام دادهاید و نمیدانید وصل نشدن تلفن ثابت بعد از پرداخت چیسن، سرقت کابلهای تلفن یا آسیبهای فنی مخابراتی نیز میتواند به قطع خط تلفن منجر شود. عوامل طبیعی مانند سیلاب، زلزله و برقراری ارتباطات در برخی مناطق نیز میتوانند کابلهای تلفن را آسیب برسانند و به قطع خط تلفن منجر شوند. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر میتوانید با کارشناسان مشورت در ارتباط باشید.
صدور قبض مجدد پس از پرداخت فیش تلفن
برخی از افراد با این مشکل موجه شدهاند که قبض تلفن پرداخت کردهام اما همچنان دوباره برای من قبض صادر شده است. در صورتی که در سیستم مخابرات، قبض خود را پرداخت کردهاید دوباره آمده است، به عنوان بستانکار تلفن شناخته میشوید.
این امر به دلیل وجود ساختار کاملاً اتوماتیک در سرویسهای تلفن ثابت کشور است. با توجه به این ساختار، امکان ارائه قبض میان دوره نیز وجود دارد که به راحتی میتوانید با استعلام آن، مسأله پرداخت تکراری را بررسی کنید.
به علاوه در اپلیکیشن های مختلف که پشتیبانی اینترنت مخابرات هستند، علاوه بر ارائه قبض پایان دوره، امکان مشاهده و بررسی قبض میان دوره نیز برای کاربران فراهم شده است. این ابزارها به شما کمک میکنند تا از وضعیت مالی خود مطلع شده و از پرداختهای تکراری جلوگیری کنید.
بعد از پرداخت قبض تلفن ثابت کی وصل میشود؟
پس از پرداخت قبض تلفن، اغلب مشکل قطعی خط تلفن برطرف میشود، زیرا با پرداخت بدهی، وضعیت مالی شما به صفر میرسد و خط تلفن مجدداً وصل میشود. اما در برخی موارد، این فرایند تا ۲۴ تا ۴۸ ساعت زمان میبرد تا خط تلفن مجدداً وصل شود. در این صورت، میتوانید با مراجعه حضوری به دفتر مخابرات محلی یا تماس با شماره شرکت مخابرات و امور مشترکین مخابرات، مراحل پیگیری وصل شدن تلفن ثابت را انجام دهید. این اقدام میتواند به شما کمک کند تا به طور سریعتر از خدمات تلفن ثابت خود استفاده کنید.
برای دانلود پی دی اف مقاله امور مشترکین مخابرات کلیک کنید.
سوالات متداول
شماره امور مشترکین مخابرات تلفن ثابت در صورت قطعی چیست؟
شماره امور مشترکین مخابرات تلفن ثابت در صورت قطعی ۲۰۱۱۷ است.
کد دستوری وصل تلفن ثابت چیست؟
مشترکان می توانند از طریق کد دستوری وصل تلفن ثابت #2020* اقدام کنند.
شماره تلفن گویا مخابرات چند است؟
تماس با تلفن گویا مخابرات از طریق شماره ۲۰۰۰ امکان پذیر است.
سلام. وقتتون بخیر⚘️🌼میشه بفرمائید برای وصل شدن تلفن بعد از پرداخت چیکار باید بکنیم❤️ تلفن ما قطع بود دیروز پرداخت کردم ولی هنوز وصل نشده.ممنونم🙏
سلام وقت بخیرمیتوانید با مخابطات من در تماس باید شما