رکن اصلی طرح اینترنت خانگی، پشتیبانی آن می باشد. مخابرات در کنار ارائه اینترنت خانگی، پشتیبانی اینترنت مخابرات را نیز به عنوان خدمت به مشتریان خود عرضه می کند تا بتوانند مشکلات اینترنتی خود را در سریع ترین زمان با کارشناسان مطرح کنند. از طریق این خدمت هر زمان که با مشکل اینترنت روبرو می شوید، می توانید خرابی و قطعی خود را به اطلاع پشتیبانان برسانید تا در اسرع وقت مشکل شما را برطرف نمایند.
در این مقاله سعی داریم روش های پشتیبانی اینترنت مخابرات را معرفی نماییم و چگونگی تماس با کارشناسان مخابرات را آموزش دهیم. باید توجه داشت که مشکل به وجود آمده برای اینترنت شما می تواند از سوی مخابرات یا شرکت هایی که اینترنت ارائه می دهند، باشد و یا ممکن است مشکلی در مودم پیش آمده باشد که نیاز به بررسی دارد. چنان چه در مورد تنظیم مودم و یا قطع و وصل شدن اینترنت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارید، می توانید با کارشناسان سامانه مشورت در ارتباط باشید. اگر می خواهید در کوتاه ترین زمان برای مشکلات اینترنتی خود پاسخ مناسب پیدا نمایید، می توانید با شماره گیری 9099075307 با کارشناسان مشورت در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.
اهمیت و کاربرد پشتیبانی اینترنت مخابرات
از اصلی ترین و مهم ترین کارهایی که می بایست مخابرات در قبال مشترکان خود انجام داده، پشتیبانی اینترنت مخابرات می باشد. در عصر حاضر همه به نحوی از اینترنت استفاده می کنند و روزی نیست که کسی از اینترنت استفاده نکند. در تمام امور زندگی از گرفتن تاکسی اینترنتی و ارتباط با دوستان در سراسر دنیا تا انجام کارهای اداری و خدماتی با اینترنت سروکار داریم. به همین خاطر سرویس دهی اینترنت باید به طریقی صورت بگیرد که نیاز کاربران را به آسانی برآورده نماید. از همین رو پشتیبانی اینترنت حائز اهمیت می باشد.
مهم ترین فاکتوری که هر فرد را قانع می کند تا از شرکت ارائه دهنده اینترنت، سرویس اینترنتی متناسب با نیاز خود خریداری کند، ارائه خدمات پشتیبانی می باشد. شرکت های بسیاری خدمات اینترنتی به مشترکان خود ارائه می دهند. در این میان بسیاری از کاربران برای مصارف خانگی تا مصارف سازمان ها و شرکت های بزرگ از اینترنت مخابرات استفاده می نمایند. از جمله خدماتی که مخابرات در حوزه اینترنت به مشترکان خود ارائه می دهد، پشتیبانی اینترنت می باشد. پشتیبانی ADSL مخابرات این امکان را به کاربران می دهد که در صورت بروز هرگونه مشکلی، آن را با کارشناسان در میان بگذارند تا بتوان در اسرع وقت قطعی و خرابی اینترنت را برطرف نمود.
شرکت مخابرات پشتیبانی های مختلفی دارد. یکی از موارد پشتیبانی از طریق شماره پشتیبانی اینترنت 2020 می باشد که کاربران می توانند از این طریق مشکل خود را اعلام کنند. همچنین مشترکان می توانند از طریق سامانه پشتیبانی ADSL مخابرات مشکلات خود از قبیل قطعی و خرابی اینترنت را با کارشناسان مخابرات در میان بگذارند تا با کمک آن ها مشکل بر طرف شود.
روش های پشتیبانی اینترنت مخابرات
چنان چه اینترنت شما دچار مشکل شده است و می خواهید اعلام قطعی اینترنت مخابرات نمایید، باید بدانید که به دو روش می توانید این کار را انجام دهید. سامانه آنلاین و شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات، دو روشی است که می توان مسائل مربوط به سرویس اینترنت را به صورت غیرحضوری دنبال کرد.
شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات
یکی از راه ها برای اعلام قطعی اینترنت مخابرات، استفاده از شماره پشتیبانی اینترنت 2020 است. سامانه 2020 برای فروش، تغییر سرویس، دریافت کلمه عبور و نام کاربری و اعلام خرابی ADSL مخابرات تهران و سایر شهرها راه اندازی شده است. هدف از ایجاد این شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات، همسان کردن کدهای خدماتی در سراسر کشور می باشد. پشتیبانی اینترنت مخابرات از طریق شماره تلفن 2020 طرفداران زیادی دارد و بسیاری از افراد برای ثبت و بررسی مشکل اینترنت خود از این طریق به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته اقدام می کنند.
طبق آمار در حدود 40 میلیون کاربر ماهانه از طریق شماره تلفن 2020 مشکل اینترنت خود را ثبت می کنند. شما می توانید از طریق تمام خطوط تلفن با شماره گیری 2020 به پشتیبانان مخابرات وصل شده و مشکل خود را با آن ها در میان بگذارید و از راهنمایی و کمک کارشناسان بهره مند شوید. امروزه بسیاری از کارهای روزانه توسط اینترنت انجام می شود و کاربران نیاز دارند که مشکل اینترنت آن ها سریع برطرف شود تا بتوانند کارهای خود را انجام بدهند. از همین رو روند پشتیبانی اینترنت مخابرات سرعت یافته است.
سال های گذشته اگر برای اعلام قطعی اینترنت مخابرات با شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات 2020 تماس گرفته می شد، کاربر در حدود 20 دقیقه منتظر می ماند تا بتواند مشکل خود را با پشتیبان در میان بگذارد. ولی امروزه برای اعلام قطعی اینترنت مخابرات طی یک الی دو دقیقه می توان به پشتیبان اینترنت وصل شد. این مسأله نشان دهنده آن است که پشتیبانی ADSL مخابرات امری ضروری و مهم است که باید در اسرع وقت صورت بگیرد و شرکت مخابرات سعی بر آن دارد که رضایت مشترکان خود را در این زمینه جلب نماید.
پشتیبانی آنلاین وای فای مخابرات
راه دیگر برای اعلام خرابی ADSL مخابرات تهران و سایر شهرها این است که وارد سامانه مخابرات شوید و در پنل کاربری مشکل خود را ثبت نمایید و از مشاوره آنلاین استفاده نمایید. برای استفاده از سامانه اینترنتی مخابرات ابتدا به سایت این سامانه به نشانی adsl.tci.ir مراجعه نمایید. سپس نام کاربری خود را که شماره تلفنی می باشد که دارای اینترنت است را وارد نمایید. شماره تلفن را با پیش شماره شهرستان بدون وارد کردن صفر، ثبت کنید. سپس کلمه عبوری را که از شرکت مخابرات در زمان خرید اینترنت دریافت کرده اید، وارد نمایید. در انتها با درج کد امنیتی وارد پنل کاربری خود شده و مشکل اینترنت خود را ثبت کرده و از مشاوره آنلاین استفاده کنید.
استفاده از هر کدام از این روش ها و دریافت پشتیبانی ADSL مخابرات بستگی به شرایط شما دارد. هر یک از روش های ذکر شده دارای مزیت خاص خود می باشند به عنوان مثال در روش پشتیبانی آنلاین وای فای مخابرات شما می توانید سرویس و خدمات مختلفی که ارائه می شود را مشاهده نمایید و متناسب با نیاز خود وارد پنل آن خدمت شده و مشکل خود را ثبت نمایید.
لازم به ذکر است اگر قطعی و خرابی اینترنت مربوط به مواردی مانند سیستم کامپیوتر و گوشی و یا تنظیمات مودم باشد، پشتیبان اینترنت مخابرات نمی تواند کمکی در این زمینه به شما کند. در زمان وقوع چنین مشکلاتی می توانید با شماره گیری 9099075307 با کارشناسان مشورت صحبت کرده و برای حل مشکل اینترنت خود کمک بگیرید.
جهت آشنایی با روش ورود به حساب کاربری اینترنت مخابرات کلیک کنید
راه های ارتباط با پشتیبانی اینترنت مخابرات
اگر اینترنت شما دچار قطعی و خرابی شده است و می خواهید مشکل خود را با پشتیبان اینترنت مخابرات در میان بگذارید، باید بدانید که از دو طریق می توانید اعلام قطعی اینترنت مخابرات خود را به اطلاع پشتیبان آنلاین وای فای مخابرات برسانید تا شما را راهنمایی کرده و مشکل را برطرف نمایند. از طریق راه های ارتباطی زیر می توانید با پشتیبان اینترنت مخابرات در ارتباط باشید:
ارتباط با پشتیبانی اینترنت مخابرات از طریق تلفن های ثابت و همراه
در این روش ابتدا از طریق خطوط تلفن ثابت و همراه شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات 2020 را شماره گیری کنید. سپس طبق گفته صدای گویا برای ارتباط با پشتیبان ADSL مخابرات عدد 4 را شماره گیری نمایید. بعد از آن برای آن که به پشتیبان اینترنت مخابرات وصل شوید شماره 1 را شماره گیری کنید. در مرحله بعد می بایست شماره تلفنی که اینترنت آن دچار مشکل شده است را وارد نمایید و دکمه مربع را فشار دهید. پس از آن طی چند دقیقه به پشتیبان وصل شده و می توانید خرابی ADSL مخابرات خود را اعلام نمایید.
ارتباط با پشتیبانی اینترنت مخابرات از طریق کد دستوری USSD
برای اعلام قطعی اینترنت مخابرات از طریق کد USSD ابتدا کد دستوری #2020* را شماره گیری نمایید. بعد از این مرحله خدمت مورد نظر را انتخاب کنید. گزینه دوم که مربوط به اینترنت است را انتخاب نمایید. بعد از آن شماره تلفن خود را ثبت نمایید. در مرحله بعد می بایست مشکل خود را ثبت کنید تا در اسرع وقت بررسی شود.
در بسیاری از موارد وقتی گزینه مربوط به اینترنت انتخاب می شود، کاربر از صفحه خارج می شود و مراحل بعدی طی نمی شود. از همین رو برای این که بتوانید سریع تر مشکل اینترنت خود را حل کنید، بهتر است شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات 2020 را شماره گیری کرده و با کارشناسان مخابرات در تماس باشید. بهتر است از کد دستوری #2020* در مواقعی که هیچ کارشناسی پاسخگو نیست، استفاده نمایید.
اگر می خواهید بدانید که چگونه اینترنت رایگان بگیریم؟ کلیک نمایید
علت قطع و وصل شدن اینترنت مخابرات
اگر اینترنت وای فای شما قطع و وصل می شود، ابتدا لازم می باشد که علت را مشخص کنید. اگر خرابی و قطعی اینترنت از طرف شرکت های اینترنتی مثل مخابرات بود می بایست صبر کنید تا مشکل برطرف شود و اینترنت شما مجدداً وصل شود. ولی اگر مشکل از طرف مودم وای فای شما باشد مثلاً چراغ آن خاموش باشد در این صورت باید مشکل را پیدا کرده و آن را بر طرف کنید و مودم را دوباره تنظیم نمایید. البته بسیاری از کاربران که از اینترنت مخابرات استفاده می کنند از سرعت کم آن و قطع و وصل شدن زیاد اینترنت ناراضی هستند.
یکی از دلایل قطع و وصل شدن اینترنت مخابرات این است که در بسیاری از مناطق از کابل های توسعه یافته و مسی استفاده نمی شود. همین مسأله باعث شده است که ظرفیت کاربران مخابرات افزایش یابد و از آن طرف سرعت اینترنت کاهش یابد. در واقع برای دریافت کردن اینترنت یک کابل به تلفن ثابت وصل شده است و به طور همزمان چندین خط تلفن از اینترنت استفاده می کنند. به همین خاطر اینترنت مخابرات ضعیف شده و شاهد قطع و وصل شدن زیادی هستیم. برای افزایش سرعت اینترنت مخابرات می توانید:
- نرم افزارهایی که معتبر نیستند را نصب نکنید
- ویندوز تلفن همراه و کامپیوتر خود را آپدیت نمایید
- در صورتی که کاهش سرعت اینترنت به خاطر کابل کشی تلفن باشد، می بایست با شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات 2020 تماس گرفته تا مشکل را برطرف نمایند. در بعضی موارد پشتیبان، سرویس اینترنت را ریست کرده و سرعت افزایش می یابد.
- غیرفعال کردن آپدیت دستگاه زیرا بهتر است زمانی که هیچ دستگاهی از اینترنت استفاده نمی کند آن را آپدیت کرد
- برای وای فای پسورد قوی بگذارید که امکان هک آن پایین بیاید
- هر از چند گاهی مودم را برای مدتی کوتاه خاموش کنید تا دمای پردازنده پایین بیاید
- مودم را پیش دستگاه های سیگنال دار قرار ندهید چون در زمان ارسال سیگنال تداخل ایجاد شده و سرعت کاهش می باید
چنان چه می خواهید از تنظیمات لازم بعد از ریست مودم اطلاع یابید، کلیک کنید
خلاصه مقاله پشتیبانی اینترنت مخابرات
پشتیبانی اینترنت دارای اهمیت زیادی است. افراد برای تهیه اینترنت از شرکت های ارائه دهنده اینترنت این مسأله را مدنظر قرار می دهند که پشتیبانی آن ها به چه صورت انجام می شود و سرعت انجام کار چگونه است. در این میان شرکت مخابرات به عنوان یکی از شرکت های بزرگ ارائه دهنده اینترنت به کاربران، سعی بر آن دارد که برای جلب رضایت مشترکان خدمات خود را در زمینه ارائه اینترنت گسترش دهد. یکی از خدماتی که مخابرات در زمینه اینترنت به مشترکان خود ارائه می دهد، خدمات پشتیبانی اینترنت می باشد.
پشتیبانی اینترنت مخابرات از دو طریق شماره پشتیبانی اینترنت 2020 و سامانه اعلام خرابی و قطعی آنلاین به نشانی adsl.tci.ir صورت می گیرد. هر کدام از این دو روش مزایای خود را دارند و کاربران متناسب با شرایط می توانند از طریق این دو روش با پشتیبانان در تماس باشند و قطعی و خرابی اینترنت مخابرات را اعلام نمایند. برای شماره گیری 2020 می توانید از تمام خطوط تلفن ثابت و همراه استفاده نمایید. همچنین می توانید برای پشتیبانی اینترنت مخابرات کد دستوری #2020* را شماره گیری کرده و مشکل خود را ثبت نمایید تا در اسرع وقت مشکل بررسی و رفع شود.
در مواردی علت خرابی و قطعی اینترنت مربوط به شرکت مخابرات نبوده و به تنظیمات مودم شما ارتباط دارد. در چنین مواردی اگر می خواهید برای حل مشکل خود از متخصصان حوزه اینترنت کمک بگیرد، می توانید با کارشناسان مشورت در تماس باشید تا شما را راهنمایی نمایند.
برای دانلود فایل pdf مقاله کلیک کنید.
سوالات متداول
پشتیبانی اینترنت مخابرات از چه روش های صورت می گیرد؟
پشتیبانی اینترنت مخابرات از دو طریق شماره تماس 2020 و اعلام خرابی و قطعی آنلاین از طریق سامانه پشتیبانی adsl.tci.ir امکان پذیر است.
شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات چیست؟
برای دریافت پشتیبانی اینترنت مخابرات می توانید با شماره گیری 2020 از طریق خطوط تلفن همراه و ثابت با کارشناسان مخابرات در تماس باشید و قطعی و خرابی اینترنت خود را اعلام نمایید و از دیگر خدمات غیرحضوری اینترنت مخابرات بهره مند شوید.
بررسی اعلام قطعی اینترنت مخابرات چقدر طول می کشد؟
اگر از طریق شماره پشتیبانی اینترنت مخابرات 2020، اعلام خرابی و قطعی کنید، درخواست شما سریعاً بررسی شده و تلاش می شود تا مشکل در کوتاه ترین زمان برطرف شود. اما اگر قطعی اینترنت را از طریق سامانه اعلام خرابی و قطعی آنلاین ثبت نمایید، ممکن است 24 ساعت طول بکشد تا درخواست شما بررسی شود.
دیدگاه ها