
صاحبان کلیه مشاغل باید به صورت ماهانه یا سالانه مبلغی را تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند. بنابراین وکلا دادگستری یا قوه قضاییه نیز از این قانون مستثنی نمیباشند و باید مالیات صورتحساب الکترونیکی حق الوکاله خود را از طریق سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه پرداخت کنند. البته تا پیش از ایجاد tax.pgpal.ir، این قشر از جامعه میبایست از دستگاه کارتخوان در دفترشان استفاده میکردند، اما پس از ایجاد سایت مالیات وکلا این افراد دیگر نیازی به استفاده از دستگاه کارتخوان در دفاتر خود ندارند و تنها کاری که باید انجام دهند این است که در این سایت ثبت نام کرده و سپس اطلاعات مربوط به درآمد و حق الوکاله خود را در آن وارد نمایند.
سامانه مشورت با داشتن مشاوران مجرب و کارآزموده آماده کمک و راهنمایی کلیه وکلا دادگستری و قوه قضائیه در سراسر کشور است تا در صورت داشتن هرگونه مشکل برای ورود و ثبت نام در سایت tax.pgpal.ir برای رفع مشکل ایجاد شده اقدامات لازم را انجام دهد. برقراری تماس با مشاوران این سامانه همه روزه حتی در روزهای تعطیل از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب امکان پذیر میباشد. تنها کافیست از تلفن ثابت بدون نیاز به شماره گیری کد استانی با شماره 9099075307 تماس بگیرید.
آشنایی با سایت مالیات وکلا tax.pgpal.ir
از سال ۹۸ به بعد استفاده از دستگاههای کارتخوان بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان برای وکلا الزامی شد تا مالیات این قشر از جامعه از طریق استعلام مالیات دستگاه کارتخوان محاسبه شود. اما از سال ۱۴۰۰ به بعد این افراد پس از ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه دیگر نیازی به استفاده از دستگاههای کارتخوان ندارند و مالیات آنها بر اساس اطلاعات وارد شده در این سامانه محاسبه میگردد.
بنابراین کلیه وکلای دادگستری و قوه قضاییه ملزم به ثبت نام و استفاده از سایت مالیات وکلا هستند و حتما باید خدمات حقوقی خود را که شامل صدور صورتحساب الکترونیکی حق الوکاله است، در سایت tax.pgpal.ir وارد نمایند. نکته قابل توجه اینکه کلیه وکلای دادگستری و قوه قضائیه، اعم از وکیل پایه یک دادگستری یا کارآموز ملزم هستند با ورود به این سایت برای ثبت نام، صدور صورت حساب الکترونیک و تعیین رقم واقعی حق الوکاله خود اقدام نمایند.
برای اطلاع از ثبت نام اظهارنامه مالیاتی بر لینک رنگی کلیک کنید.
نحوه ورود به سامانه مالیاتی وکلای دادگستری
همانطور که گفتیم، وکلا از سال ۱۴۰۰ به بعد باید برای احتساب مالیاتی وارد سامانه tax.pgpal.ir شوند تا بتوانند مراحل گفته شده را طی کنند. بنابراین وکلا نیز مانند سایر گروههای شغلی برای برآورد میزان حقوق دریافتی، صدور صورت حساب حق الوکاله و مواردی دیگر به این سایت مراچعه کرده و ثبت نام خود انجام دهند. پس از ثبت نام برای ورود به سامانه مالیاتی وکلای دادگستری، لازم است مراحل زیر را به ترتیب انجام دهند :
✅ در مرحله اول باید آدرس سامانه مالیاتی دادگستری را به نشانی tax.pgpal.ir در مرورگر گوگل وارد کرده و جستجو نمایید. بهتر است برای این کار از سیستم کامپیوتر استفاده کنید.
✅ پس از بررسی و جستجو آدرس اینترنتی، وارد صفحه اصلی سامانه مالیاتی شوید و اطلاعات خواسته شده برای ورود به پنل کاربری را در جایگاههای مشخص شده وارد نمایید.
نحوه ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه
ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه برای افرادی که شامل مالیات میشوند و باید آن را به موقع پرداخت کنند، مهم و ضروری است. در صورتی که اطلاعی از نحوه نام نویسی و ورود به این سایت ندارید، باید طبق مراحلی که در ادامه به آن میپردازیم، پیش بروید. تمامی افرادی که کارآموز یا جز وکلای عالی رتبه هستند، باید برای اینکه از لحاظ امور مالیاتی دچار مشکلات جدی نشوند؛ در اولین فرصت اقدام به ثبت نام نمایند. البته پیش از نام نویسی باید شماره پیگیری که سازمان مالیاتی در اختیار این دسته از افراد قرار میدهد را داشته باشند و بعد برای درج اطلاعات، به این سامانه مراجعه کنند. مراحل ثبت نام در این سامانه به این صورت است:
✅ برای ثبت نام در این سامانه ابتدا باید tax.pgpal.ir در مرورگر خود جستجو نمایید و سپس وارد این سایت شوید.
✅ پس از ورود لازم است اطلاعاتی مانند شماره تلفن همراه، کد ملی و همچنین کد امنیتی داخل تصویر را در محل های خواسته شده بنویسید و سپس بر گزینه ورود به سامانه کلیک کنید.
✅ بعد از این کار چنانچه کد ملی شما در این سیستم تعریف شده باشد وارد سامانه مالیاتی وکلای دادگستری خواهید شد و لازم است اطلاعات دیگری مانند کد ملی، نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، شماره شناسنامه، شماره پیگیری ثبت نام مؤدی، کد پستی، شماره شبا، نشانی محل سکونت و مواردی از این دست را وارد کرده و ثبت نام خود را تکمیل نمایید.
✅ پس از انجام مراحل فوق نوبت به پرداخت حق عضویت سالانه برای استفاده از این سامانه است که این مبلغ در حدود ۱۰۹،۰۰۰ ریال میباشد. برای این کار لازم است در صورت صحت اطلاعات نمایش داده شده شما گزینه ورود به صفحه پرداخت را انتخاب نمایید تا بتوانید از طریق درگاههای عضو شتاب این مبلغ را پرداخت کنید.
✅ پس از واریز مبلغ حق عضویت سالانه، اطلاعات شما که شامل اطلاعات مرحله قبلی و شناسه یکتای مالیاتی، سریال حافظه مالیاتی و همچنین سریال پایانه فروشگاهی است، برایتان نمایش داده میشود. از طریق این اطلاعات میتوانید برای صدور صورتحساب خود در این سامانه اقدام نمایید.
برای اطلاع از سامانه اظهار نامه مالیاتی بر لینک رنگی کلیک کنید.
نحوه ثبت مالیات در سامانه مالیاتی وکلای قوه قضاییه
به منظور صدور صورت حساب الکترونیکی حق الوکاله در سایت مالیات وکلا باید پس از ورود به سایت tax.pgpal.ir، وارد بخش صدور صورتحساب استاندارد سازمان امور مالیاتی شوید و سریال پایانه فروشگاهی و حافظه مالیاتی خود را در آن وارد نمایید. البته این کار از طریق اسکن کردن بارکدی که پس از ثبت نام در اختیار شما قرار داده شده بود نیز ممکن میباشد.
✅ پس از این کار، وارد صفحه ای خواهید شد و باید در آن اطلاعاتی شامل کد ملی مؤکل، نام و نام خانوادگی او، شماره قرارداد و همچنین توضیحات مربوط به عقد قرارداد مربوطه را در هر یک از قسمت های خواسته شده وارد کنید و پس از آن به مشخص کردن نوع پرداخت حق الوکاله و مبلغ آن بپردازید. در پایان نیز لازم است دکمه تایید و ادامه را انتخاب کنید.
✅ در این مرحله چنانچه مراحل ذکر شده فوق را به درستی انجام داده باشید، پیش نمایش صورتحساب الکترونیکی خود را مشاهده خواهید کرد که در صورت تایید آن میبایست گزینه صدور صورت حساب را انتخاب کنید تا ثبت نهایی با موفقیت انجام شود.
برای اطلاع از نحوه رفع ممنوع الخروجی مالیاتی بر لینک رنگی کلیک کنید.
پیش ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلا
ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری به شرایط و اطلاعاتی احتیاج دارد که لازم است قبل از اقدام به نام نویسی آن را انجام داده و سپس به سامانه tax.pgpal.ir مراجعه نمایید. در بخش قبل به این موضوع اشاره کردیم که کارآموزان، وکلا و کارکنان قوه قضاییه برای ثبت نام به شماره پیگیری که توسط سازمان امور مالیاتی داده میشود؛ احتیاج دارند. بنابراین در گام اول لازم است به سامانه سازمان امور مالیاتی، به آدرس tax.gov.ir وارد شوید و مراحلی را برای پیش ثبت نام طی کنید. پس از دریافت شماره پیگیری به سامانه مالیاتی وکلای دادگستری مراجعه کرده و مطابق با مراحلی که در بخش قبل گفتیم، پیش بروید. پیش ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی به صورت زیر است:
✅ ابتدا آدرس سامانه tax.gov.ir را در مرورگر گوگل وارد کرده و پس از جستجو به صفحه اصلی رجوع نمایید.
✅ در صفحه اصلی سامانه سازمان امور مالیاتی بر روی گزینه “پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک” کلیک کنید.
✅ پس از ورود به صفحه بعدی که نکات مهمی درباره پیش ثبت نام ذکر شده است، تک به تک موارد را بررسی کرده و به صفحه بعد ورود کنید.
✅ در این مرحله نوع مودی خود را به لحاظ حقیقی و یا حقوقی بودن انتخاب کرده و کد ملی خود را وارد نمایید. در صورتی که در سایت از قبل ثبت نام کرده باشید، پیش ثبت نام شما انجام میشود و میتوانید شماره پیگیری خود را دریافت نمایید.
✅ در صورتی که از قبل در سامانه ثبت نام نکرده باشید، باید بر روی گزینه پیش ثبت نام جدید کلیک کنید و مراحل جدیدی را برای انجام این مرحله طی کنید.
✅ اطلاعات خود را در این مرحله وارد کنید. مثل نام و نام خانوادگی، کد پستی، شماره تلفن و شماره موبایل که برای ثبت نام الکترونیکی ضروری میباشد. سپس کد امنیتی را در فیلدا مربوطه درج کرده و به مرحله بعد ورود کنید.
✅ در این قسمت باید کد یکبار مصرفی که به شماره مویایل ثبت شده در سامانه پیامک شده است را وارد کنید و در صو.رت صحت کد به مرحله نهایی منتقل شوید.
✅ در این مرحله شماره پیگیری به شما داده میشود. در حفظ آن کوشا باشید و برای ثبت نام اصلی در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری، این کد را وارد نمایید.
پرونده مالیاتی وکلای دادگستری
وکلای دادگستری و کارکنان قوه قضاییه، پس از ثبت نام باید برای تشکیل پرونده مالیاتی وکلای دادگستری اقدام کنند. این مرحله جدایی از ثبت نام در سایت tax.gov.ir میباشد. افراد پس از نام نویسی لازم است به سامانه مالیاتی وکلای دادگستری ورود پیدا کنند و مراحلی را برای تکمیل پرونده مالیاتی انجام دهند. البته این مورد برای عدهای است که از قبل تشکیل پرونده داده بودند و اکنون میتوانند برای بارگذاری مدارک به صورت غیر حضوری اقدام کنند. افرادی که هنوز تشکیل پرونده ندادند و به نوعی تازه در ابتدای این مسیر هستند، بایستی به صورت حضوری به سازمان امور مالیاتی مراجعه نمایند. مدارک لازم برای تکمیل پرونده وکلای دادگستری در سامانه tax.gov.ir ، شامل موارد زیر است:
- کپی شناسنامه
- کپی کارت ملی
- کپی پروانه وکالت
- کپی ثبت نام در سامانه امور مالیاتی
- کپی قبض موبایل یا تلفن در محل کار
اخبار پیرامون پرداخت مالیات توسط وکلا
✅ عدم جریمه وکلایی که در سایت مالیات وکلا ثبت نام کرده باشند.
آقای سنجر فخری مدیرعامل و رئیس صندوق حمایت وکلای دادگستری کشور اعلام کردند با توجه به بند ب ماده ۲۲ قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان وکلایی که در سایت مالیات وکلا ثبت نام خود را انجام ندهند و در سامانه مؤدیان و پایانه فروشگاهی نیز درآمد خود را به ثبت نرسانند مشمول جریمه خواهند شد.
طبق گفته ایشان تخلفات و حسب مورد این افراد به صورت زیر است:
عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مؤدیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد(۱۰٪) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرف، یا بیست میلیون (۲۰۰۰۰۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی.
برای اطلاع از استعلام بدهی مالیاتی با کدملی بر لینک رنگی کلیک کنید.
خلاصه مطلب
در این مقاله ضمن معرفی سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه، نحوه ثبت نام و همچنین نحوه صدور صورت حساب الکترونیکی در سامانه مالیات کلیه وکلا سراسر کشور را بیان کردیم که امیدواریم برای شما عزیزان مفید و کارآمد بوده باشد. همچنین درباره نحوه پیش ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی و تکمیل و تشکیل پرونده در این سایت، توضیحاتی را به صورت مفصل برای شما عزیزان ارائه دادیم.
در ادامه این مطلب به موضوع مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی وکلای دادگستری که شامل کپی کارت ملی، شناسنامه و موارد دیگر میشود؛ اشاره کردیم. در صورت داشتن هرگونه سوال یا نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران سامانه مشورت ارتباط برقرار نمایید.
برای دانلود فایل پی دی اف مقاله سامانه مالیاتی وکلای دادگستری بر لینک رنگی کلیک کنید.

سوالات متداول
نشانی اینترنتی سامانه مالیاتی وکلای دادگستری و قوه قضاییه چیست؟
نشانی اینترنتی سایت مالیات وکلا tax.pgpal.ir می باشد.
آیا استفاده از دستگاه کارتخوان پس از ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلا الزامی است؟
خیر برای کلیه وکلا دادگستری و قوه قضاییه که در این سامانه ثبت نام نمایند الزامی جهت استفاده از دستگاه کارتخوان وجود ندارد.
نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی حق الوکاله در سامانه مالیاتی به چه صورت است؟
نحوه انجام این کار به طور کامل در مقاله فوق شرح داده شده است. لطفا مقاله را مطالعه نمایید و در صورت داشتن هرگونه ابهام با مشاوران سامانه مشورت تماس بگیرید.
دیدگاه ها