گرفتن مالیات یکی از منابع اصلی درآمد دولت از دارایی های مختلف شهروندان است که در نهایت همین درآمد نیز صرف رفاه و آسایش بیشتر هموطنان خواهد شد. با توجه به افزایش قیمت سکه و طلا و نیز مهریه های سنگین توافق شده، دولت در صدد بررسی لایحه قانون مالیات بر مهریه می باشد. قانون مالیات بر مهریه سنگین سبب خواهد شد تا زوجین براساس میزان مالیات ثبت مهریه، مبلغی را به دولت بپردازند. از آن جایی که این لایحه هنوز تصویب نشده است، در این مقاله به بررسی قانون مالیات بر سکه مهریه و نیز مالیات بر مهریه نقدی و غیر نقدی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
آن دسته از متقاضیان گرامی که در رابطه با نحوه محاسبه میزان مالیات ثبت مهریه سوال دارند و یا نمی دانند در چه صورت و چه کسی باید این مالیات را بپردازد، پس از مطالعه این مقاله چنانچه پاسخ سوال خود را دریافت نکردند می توانند با کارشناسان مرکز مشورت به شماره 9099075307 (تنها از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد) تماس حاصل کنند. مشاوران ما پاسخ گوی تمامی سوالات شما خواهند بود.
اجرای قانون مالیات بر مهریه در سال 1403
مهریه یکی از حقوقی است که در قانون مدنی ایران برای زن پس از عقد دائم در نظر گرفته شده است. به موجب قانون مهریه، مرد می بایست مالی را به صورت وجه نقد یا دارایی غیر نقد پس از ازدواج، به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه بپردازد. مهریه تنها در زمان طلاق قابل دریافت نیست، بلکه زن می توانند در طول زندگی متاهلی خود نیز برای دریافت مهریه خود درخواست دهد. با افزایش محکومیت های مالی مربوط به مهریه و تعداد محکومین و زندانیان مهریه های سنگین، دولت در صدد بررسی لایحه ای تحت عنوان قانون مالیات بر مهریه سنگین برآمد.
وجود مهریه های سنگین سبب بروز مشکلات بسیار در مسیر ازدواج جوانان و شروع زندگی جدید می شد، به همین دلیل هم دولت برای جلوگیری از مهریه های سنگین، دادگاه های طولانی، زندان مردان و … تصمیم گرفت تا قانونی را به عنوان قانون مالیات بر سکه مهریه وضع کند. براساس این قانون هر چقدر میزان مبلغ مهریه افزایش پیدا کند، زوجین مجبور خواهند شد تا میزان بیشتری مالیات بپردازند.
لازم به ذکر است که در حال حاضر این قانون تصویب نشده است و هنوز این قانون به عنوان لایحه قانون مالیات بر مهریه سنگین در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و ارزیابی می باشد. در نتیجه میزان مالیات بر مهریه افراد در حال حاضر صفر است. با اینکه این قانون برای اولین بار در سال 1399 مطرح شد و هنوز اجرا نشده است، اما خوب است تا با جزئیات بیشتری از آن آشنا شوید تا در صورت تصویب، از چگونگی وضع مالیات خود مطلع شوید.
◀ ویژگی هایی که قانون مالیات بر مهریه خواهد داشت، عبارتند از:
👈 با تصویب قانون مالیات بر مهریه سنگین، روند داد رسی مهریه، بسیار کوتاه تر خواهد شد. به این صورت که می بایست زن به اجرای احکام به صورت مستقیم مراجعه کرده و درخواست دریافت مهریه خود را کند. در نتیجه بدون این که نیازی به طرح دعوا در مرحله بدوی داشته باشد یا درگیر مراحل پیگیری درخواست خود در تجدید نظر و … شود، روند داد رسی مهریه انجام خواهد شد. بدین طریق روند دادرسی نیز کوتاه تر می شود.
👈 براساس ماده 25 لایحه حمایت از بنیان خانواده، مرد می تواند به هر میزانی که بخواهد مهریه برای همسر خود در نظر بگیرد اما تنها 110 سکه بهار آزادی دارای ضمانت کیفری و اجرایی می باشد. برای ثبت تعداد بیشتری از این تعداد می بایست افراد به وزارت امور اقتصادی و دارایی مالیات بپردازند. میزان مالیات ثبت مهریه، براساس قانون محاسبه شده و زن و شوهر می بایست آن را بپردازند.
👈 از آن جایی که بسیاری از افراد علاقمند به پرداخت مالیات نیستند یا توانایی پرداخت مالیات را ندارند، این قانون ممکن است از توافق و تعیین مهریه های سنگین جلوگیری کند و سبب کاهش تعداد محکومین مالی مهریه شود.
👈 توجه داشته باشید که با تصویب قانون مالیات بر مهریه سنگین، این مالیات در زمان ثبت مهریه از زن و شوهر دریافت خواهد شد. به همین دلیل هم ابتدا زن و شوهر باید براساس میزان مالیات ثبت مهریه، مبلغ مورد نظر را به وزارت امور اقتصادی و دارایی پرداخته و سپس سند ازدواج خود را دریافت کنند. لازم به ذکر است که در صورت عدم پرداخت مالیات، زن و شوهر نمی توانند سند ازدواج و یا رونوشت آن را دریافت کنند.
👈 براساس این قانون، تبعات منفی مالیات بر مهریه، مانند عدم امکان دریافت مهریه و عدم امکان طرح دعاوی در دادگاه خانواده، مانند دعاوی طلاق، مهریه، نفقه و … متوجه زوجین خواهد بود.
برای اطلاع از نحوه رفع ممنوع الخروجی پرداخت مهریه بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
نحوه محاسبه میزان مالیات ثبت مهریه
با تصویب قانون مهریه، لازم است تا افرادی که تمایل به ازدواج دارند از میزان مالیات ثبت مهریه مطلع شوند؛ چرا که این مبلغ در زمان عقد دائم از زوجین دریافت خواهد شد.
براساس قانون مالیات بر مهریه، میزان مالیات ثبت مهریه به صورت زیر خواهد بود:
✅ از پانزده سکه الی صد سکه بهار آزادی، زوجین باید یک و نیم درصد مالیات بپردازند.
✅ از صد و یک سکه تا دویست سکه بهار آزادی، زوجین باید دو درصد مالیات بپردازند.
✅ از دویست و یک سکه بهار آزادی به بالا، میزان مالیات در نظر گرفته شده برای زوجین پانزده درصد خواهد بود.
✅ زوجینی که به مهریه تا چهارده سکه بهار آزادی به توافق رسیده اند، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
◀ جهت روشن شدن هر چه بیشتر نحوه محاسبه میزان مالیات ثبت مهریه، مثال و فرمول زیر را مشاهده کنید:
نرخ مالیات × ارزش کل سکه ها ÷ 100 = مالیات مهریه |
در نظر بگیرید که تعداد سکه های توافق شده برای ازدواج زن و شوهر، 350 عدد باشد. در این صورت این افراد می بایست براساس قانون مالیات بر مهریه سنگین، پانزده درصد مالیات به دولت بپردازند.
برای محاسبه میزان مالیات این افراد در ابتدا باید ارزش کل سکه ها را محاسبه کنید. با در نظر گرفتن مبلغ 28.000.000 تومان (قیمت سکه بهار آزادی در زمان نگارش این مقاله)، ارزش کل سکه ها 9.800.000.000 تومان خواهد بود. با محاسبه 15 درصد این مبلغ، میزان مالیاتی که زن و شوهر مجموعا باید بپردازند، 1.470.000.000 تومان خواهد بود. با توجه به اینکه این مبلغ به صورت مساوی میان زن و شوهر تقسیم می شود، هر یک می بایست مبلغ 735.000.000 تومان را به دولت بپردازند تا بتوانند سند ازدواج خود را دریافت کنند.
کاربران گرامی توجه داشته باشید که در صورت داشتن سوال در رابطه با نحوه محاسبه میزان مالیات ثبت مهریه خود، می توانید از طریق شماره 9099075307 (تنها از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد)، با کارشناسان مرکز مشورت در ارتباط باشید.
برای اطلاع از شرایط و نحوه ممنوع الخروج کردن زوجه (زن) و زوج بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
قانون مالیات بر سکه مهریه چگونه است؟
باتوجه به اینکه این قانون هنوز تصویب نشده است و در حال بررسی می باشد، ممکن است برخی از ماده های آن تغییر کند و یا در طول زمان جامع تر و کامل تر شود. در حال حاضر قانون مالیات بر مهریه تنها در رابطه با مهریه هایی است که به صورت سکه تعیین و توافق شده است و هنوز قانونی در مورد مهریه هایی که به صورت زمین، پول نقد، سفر و … مشخص می شود، مالیاتی در نظر گرفته نشده است.
هم چنین در نظر داشته باشید که خانم هایی که مهریه خود را به صورت سکه دریافت می کنند، در زمانی که مهر خود را به اجرا گذاشته و به صورت سکه آن را دریافت کنند، مشمول پرداخت مالیات نخواهند بود و تنها زمانی می بایست مالیات بپردازند که بخواهند سکه های خود را بفرشند. در زمان خرید و فروش سکه نیز می بایست به میزان تفاوت قیمت حاصله مالیات سکه خود را پرداخت کنند.
‼ تذکر مهم: لازم به ذکر است که تفاوتی است میان مالیات بر سکه مهریه و مالیات سکه ای که از مرد دریافت می شود؛ قانون مالیات بر سکه مهریه، همان قانونی است که زن و شوهر را مجبور می کند در زمان ازدواج مالیات مهریه ای را که توافق کرده اند، بپردازند. اما مالیات سکه ای که به عنوان مهریه دریافت می شود، تنها مربوط به زن و در زمانی است که وی بخواهد سکه های خود را به فروش برساند.
برای اطلاع از دلایل ممنوع الخروج شدن بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
پرداخت مالیات بر مهریه به عهده چه کسی خواهد بود؟
قانون مالیات بر مهریه برای جلوگیری از توافق مهریه های سنگین است و پرداخت آن به عهده هر دو زوجین یعنی مرد و زن است. بر این اساس پس از تصویب شدن قانون مالیات بر مهریه، در زمانی که دختر و پسر برای ازدواج به دفتر رسمی ازدواج مراجعه می کنند باید مالیات مهریه خود را به وزارت امور اقتصادی و دارایی پرداخت کنند.
متقاضیان گرامی در صورت داشتن سوال و یا نیاز به راهنمایی در خصوص پرداخت میزان مالیات ثبت مهریه خود، می توانند با شماره 9099075307 (تنها از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد) تماس بگیرند. کارشناسان مجموعه مشورت همه روزه از ساعت 8 صبح الی 12 شب پاسخگوی تمامی سوالات شما خواهند بود و شما را به دقت راهنمایی خواهند کرد.
برای اطلاع از راهنمای ورود و کار با سامانه اظهارنامه مالیاتی بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
چگونه می توان از پرداخت مالیات بر مهریه معاف شد؟
با تصویب شدن قانون مالیات بر مهریه سنگین، ممکن است افراد به دنبال راه های مختلف برای معاف شدن از پرداخت این مالیات بگردند و سعی کنند تا راه در رویی برای فرار از مالیات خود پیدا کنند. متاسفانه باید بگوییم که پس از تصویب این لایحه و اجرایی شدن این قانون هیچ راه فراری برای افرادی که می خواهند ازدواج خود را به ثبت دائم و رسمی برسانند، نخواهد بود.
تمامی زن و شوهر هایی که پس از تصویب این قانون اقدام به ازدواج کنند، در صورتی که تعداد سکه های تعیین شده زن بیش تر از 14 عدد سکه تمام بهار آزادی باشد، مستلزم پرداخت مالیات خواهند بود. یک مورد دیگر نیز برای معافیت از مالیات وجود دارد و آن هم در مورد زنانی است که تحت نظارت و حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) و یا مرکز بهزیستی می باشند.
برای اطلاع از نحوه و شرایط رفع ممنوع الخروجی مالیاتی بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
قانون مالیات بر مهریه ای که به ارث رسیده است!
براساس قانون مدنی ایران، مهریه حق زن است و حتی اگر از دنیا برود نیز وراث وی می توانند برای دریافت مهریه وی اقدام کنند. هم چنین اگر مردی از دنیا برود، زن وی می تواند مبلغ مهریه خود را از وراث و خانواده مرد و یا اموال مرد دریافت کند؛ دلیل آن هم این است که در واقع مهریه نوعی طلب است که به موجب آن مرد را به زن بدهکار می کند.
در صورتی که مرد از دنیا برود و زن مهریه اش را طلب کند، مشمول پرداخت مالیات نخواهد بود و از مهریه ای که دریافت می کند، الزامی به پرداخت مالیات نخواهد داشت.
اما در صورتی که زن از دنیا برود و وارثین وی بخواهند مهریه وی را از مرد دریافت کنند، می بایست از مهریه دریافت کرده خود، مالیات تعلق گرفته به آن را بپردازند.
آن دسته از افرادی که در رابطه با مالیات بر مهریه سوال بیشتری دارند و به پاسخ سوالات خود در این مقاله نرسیده اند، می توانند با متخصصان حقوقی مرکز مشورت به شماره 9099075307 (تنها از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد) تماس حاصل کنند. متخصصان ما، شما را در رابطه با تمامی مسائل حقوقی مد نظرتان راهنمایی خواهند کرد.
برای اطلاع از راهنمای نصب و دانلود نرم افزار اظهارنامه مالیاتی بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
اخبار پیرامون قانون مهریه
✅ مشکل مهریه با تعیین «حق ثبت یا همان مالیات مهریه» حل می شود؟
تاکنون برای حل مشکل مهریه راهکار های مختلفی مطرح شده که آخرین آن طرح مجلس با عنوان «اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مهریه» است که براساس آن با تعیین حق ثبت از تعیین مهریه های غیر متعارف و سنگین پیشگیری می شود.
علی مظفری، رئیس کانون سر دفتران ازدواج و طلاق، در این باره می گوید: تعیین حق ثبت برای مهریه می تواند به دوری جوانان از ثبت رسمی ازدواج و روی آوردن آن ها به ازدواج عادی و سفید منجر شود و در عین حال اصل مشکل مهریه های سنگین را نیز از بین نمی برد. او درباره اقداماتی که ممکن است افراد برای دور زدن پرداخت حق ثبت مهریه انجام دهند گفت: حتی ممکن است خانواده عروس بگویند حاضرند حق ثبت مهریه را خودشان پرداخت کنند اما داماد هزار سکه مهر دخترشان کند. بنابراین تعیین حق ثبت نمی تواند مشکل مهریه های سنگین را بر طرف کند.
مظفری پرداخت مهریه به صورت نقد در زمان عقد ازدواج را بهترین راهکار برای درمان ریشه ای مشکلات پیش آمده پیرامون تعیین مهریه های سنگین دانسته و می افزاید: با پرداخت نقد مهریه در زمان عقد ازدواج، هر فردی با هر توان مالی که دارد مهریه را به هنگام عقد پرداخت می کند و این گونه جلوی وعده هایی که به هنگام خواستگاری برای پرداخت مهریه های سنگین داده می شود نیز گرفته می شود و افراد متناسب با توان مالی و اجتماعی خود زیر بار قبول میزان مهریه می روند.
خلاصه مطلب
مهریه یکی از اولین حقوقی است که پس از ازدواج به زن تعلق می گیرد. میزان مهریه هر شخص با توجه به توافق طرفین متفاوت است و برخی به صورت سکه، برخی وجه نقد و برخی به صورت دارایی غیرنقد و … در پرداخت مهریه به توافق می رسند. در سال اخیر زمزمه هایی از بررسی لایحه قانون مالیات بر مهریه به گوش می رسد که پس از تصویب و اجرای آن زوجین می بایست براساس میزان مالیات ثبت مهریه، مبلغی را به دولت بپردازند. با توجه به تازه بودن این لایحه ممکن است سوالاتی چون «آیا قانون مالیات بر مهریه سنگین است یا تمامی مهریه ها؟» و «قانون مالیات بر سکه مهریه است یا سایر مهریه ها را هم شامل می شود؟» پدید آید.
به همین دلیل در مقاله فوق به بررسی کامل این قانون پرداختیم. کاربرانی که در رابطه باقانون مالیات بر مهریه سوال دارند، می توانند از طریق شماره 9099075307 (تنها از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد) با مشاوران مرکز مشورت ارتباط برقرار کرده و پاسخ سوال خود را دریافت کنند. هم چنین از طریق کامنت ها نیز امکان برقراری ارتباط وجود دارد؛ سوالات خود را در قسمت دیدگاه برای ما نوشته و ارسال کنید. در اسرع وقت پاسخ گوی تمامی سوالات شما کاربران گرامی خواهیم بود.
برای دانلود پی دی اف کامل مقاله قانون مالیات بر مهریه بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
سوالات متداول
آیا قانون مالیات بر مهریه تصویب و اجرا شده است؟
خیر؛ این قانون برای اولین بار در سال 1399 مطرح گردید و لایحه آن در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و ارزیابی است. به همین دلیل نیز هم اکنون مالیاتی بر مهریه وجود ندارد.
در چه صورتی افراد از پرداخت مالیات برای مهریه خود معاف خواهند بود؟
پس از تصویب قانون مالیات بر مهریه، تنها افرادی که تعداد سکه های مهریه آن ها کمتر از 14 سکه بهار آزادی باشد و زنانی که تحت نظارت و حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) و یا مرکز بهزیستی باشند، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
آیا تنها مرد می بایست مالیات مهریه را پرداخت کند؟
خیر؛ در قانون مالیاتی جدید، هر دو زوجین یعنی هم زن و هم مرد می بایست به صورت یکسان مالیات مهریه را بین خود تقسیم کرده و در محضر و در زمان ازدواج به دولت بپردازند.
دیدگاه ها