سهام عدالت افراد متوفی چقدر است؟ سهام عدالت از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای تقسیم سهام بین افراد کم درآمد جامعه، توزیع و واگذار شده است؛ اما بعد از مدتی سوالاتی درباره سهام خصوصی سازی شده شرکتهای دولتی به وجود آمده است. با فوت سه میلیون و هفتصد هزار نفر از سهامداران، سهام بسیاری از افراد بلاتکلیف مانده و ارزش آن روز به روز در حال افزایش است.
بازماندگان برای انتقال سهام عدالت به وراث، به اطلاع از هزینه انتقال، مدارک و شرایط نیاز دارند تا با انجام مراحل قانونی سهام را انتقال دهند. از این رو بازماندگان بایستی با مراحل انتقال سهام آشنا شوند و بعد از طریق کارگزاریهای معتبر دارایی مورد نظر را منتقل کنند. در ادامه با روشهای استعلام سهام عدالت، نحوه و هزینه انتقال آن آشنا خواهید شد.
مبلغ سهام عدالت افراد متوفی
طبق گفتههای مشاور رئیس سازمان بورس، تنها ۶۰ درصد از سهام عدالت متوفیان به وراث تعلق میگیرد. میزان ارزش سهام عدالت متوفیان در حال حاضر به ۱۴ میلیون و ۷۷۲ هزار رسیده است. به این ترتیب ۶۰ درصد یک سبد ۵۳۲ هزارتومانی سهام عدالت متوفی، مبلغ ۸ میلیون و ۸۶۳ هزار تومان برآورد میشود. این مبلغ در ۱۰ اسفند ۱۴۰۲ به حساب وراث متوفیان سهام عدالت واریز شده است.
در حال حاضر عوامل متعددی بر ارزش سهام عدالت در سال ۱۴۰۳ تاثیر دارد. یکی از این عوامل تاثیرگذار نوسان بازار بورس است که میتواند ارزش سهام را پایین یا بالا ببرد. به علاوه تعداد سهم هر فرد براساس دهک درآمدی متفاوت است. همچنین دو روش آزادسازی سهم متوفی میتواند بر ارزش سهام تاثیر بگذارد. در روش اول سهام متوفی به وراث منتقل میشود و در روش دوم وراث میتواند معادل ارزش سهام را دریافت کند.
استعلام سهام عدالت افراد متوفی
استعلام سهام عدالت افراد متوفی باید توسط وراث قانونی و شرعی سهامداران فوت شده انجام شود. وراث میتوانند برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت و شروع فرآیند انتقال آن، از طریق روشهای زیر اقدام به استعلام سهام عدالت فرد متوفی کنند. استعلام سهام عدالت افراد متوفی معمولا از طریق سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه که به سامانه میراث معروف است، ddn.csdiran.ir پیگیری و انجام میشود.
- سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه(میراث)
سامانه یکپارچه ذینفعان یا همان سامانه میراث ddn.csdiran.ir، یکی از راههای امن برای استعلام سهام عدالت افراد متوفی است. با ورود به صفحه اصلی سامانه و مراجعه به بخش “امور سهام عدالت متوفیان” از منوی “استعلام نوبت تشکیل پرونده”، کد ملی، تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی را وارد کنید تا بتوانید استعلام بگیرید. سپس با کلیک بر روی گزینه “استعلام”، میتوانید از زمان تشکیل پرونده انحصار وراثت سهام عدالت فرد متوفی مطلع شوید.
- کارگزاری یا شعبه بانکی نگهدارنده سهام عدالت
دومین روش برای استعلام سهام عدالت متوفیان، مراجعه به یک کارگزاری یا شعبه بانکی نگهداری کننده سهام عدالت است. به شعبه کارگزاری یا بانکی که سهام عدالت فرد متوفی در آن نگهداری میشود، مراجعه نمایید و مدارک لازم برای استعلام ارائه دهید تا بتوانید از وضعیت سهام عدالت متوفی اطلاع پیدا کنید. این روش معمولا به صورت حضوری قابل انجام و پیگیری است. باقی روشها به صورت آنلاین هستند تا افراد به راحتی به دارایی و اطلاعات متوفی دسترسی پیدا کنند.
- سامانه استعلام سهام عدالت sahamedalat.ir
به غیر از دو روش بالا، روش دیگری برای استعلام سهام عدالت متوفی وجود دارد و آن ورود به سامانه الکترونیکی سهام عدالت به نشانی sahamedalat.ir است. وراث با داشتن شماره موبایل متوفی، کدملی و رمز عبور میتوانند وارد این سامانه شوند و سهام عدالت فرد فوت شده را استعلام بگیرند. البته یکی از وراث باید به نمایندگی از دیگر وراث وظیفه تقسیم سهام عدالت را برعهده بگیرد و پس از استعلام از مقدار دارایی، سهام را به حساب کلیه وراث منتقل نماید.
مدارک لازم برای انتقال سهام عدالت متوفیان
برای دریافت و پیگیری سود سهام عدالت با کد ملی متوفیان، به ارائه برخی مدارک جهت احراز هویت احتیاج دارید. مدارک لازم برای انتقال سهام در هر یک از روشهای که پیشتر درباره آن گفتیم، متفاوت است. وراث قانونی و شرعی سهامداران متوفی سهام عدالت میتوانند برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت و شروع فرآیند انتقال آن این مدارک را آماده کنند:
- مدارک لازم برای سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا میراث
✅کد ملی و سریال شناسنامه
✅تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی
- مدارک لازم برای سامانه سهام عدالت sahamedalat.ir
✅کد ملی و سریال شناسنامه
✅تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی
- مدارک لازم برای کارگزاری یا شعبه بانکی نگهدارنده سهام عدالت
✅اصل و یا کپی برابر اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی لازم است. ارائه این مدرک برای احراز هویت متوفی ضروری میباشد.
✅اصل و یا کپی برابر اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه وراث ضروری است. ارائه مدارک شناسایی وراث جهت احراز هویت آنها و اثبات وراثتشان نیز لازم میباشد.
✅اصل و یا کپی برابر اصل گواهی حصر وراثت نیز ضروری است. این گواهی که از طریق دفاتر اسناد رسمی صادر میشود، تعداد وراث و سهم هر یک از آنها از اموال متوفی، از جمله سهام عدالت را مشخص میکند. در صورت وجود وصیتنامه، اصل و یا کپی برابر اصل آن، تقسیم سهام عدالت باید طبق وصیتنامه انجام شود.
انتقال سهام عدالت افراد متوفی به وراث
وراث در صورتی که بخواهند سهام متوفی را منتقل کنند، لازم است بانحوه انتقال آن آشنایی داشته باشند. انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث، فرآیندی قانونی تلقی میشود که نیازمند انجام مراحلی از پیش تعیین شده است. در این بخش قصد داریم به نحوه انتقال سهام متوفیان به وراث بپردازیم. مراحل انتقال سهام به طور کلی به دو بخش اصلی تقسیم شده است.
در مرحله اول، وراث باید برای اخذ گواهی حصر وراثت اقدام کنند و مدارک لازم را به اداره ثبت احوال تحویل دهند. اصل و یا کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی متوفی اصل و یا کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه تمام وراث سند ازدواج (فقط برای وراث زن) است. بعد از انجام مراحل قانونی در اداره ثبت احوال، گواهی حصر وراثت به وراث قانونی متوفی صادر میشود تا بتوانند مرحله دوم را پشت سر بگذراند.
در مرحله دوم که همان ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به نشانی ddn.csdiran.ir برای استعلام نوبت پرونده قهری است، وراث باید با وارد کردن کد ملی، تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی در صورت فرارسیدن زمان تشکیل پرونده، آن را وارد کنند.
در مرحله آخر یعنی انتخاب کارگزار و مراجعه به شعبه است. وراث با انتخاب یکی از کارگزاران باید به شعبه یا دفتر آن مراجعه کنند و مدارک مورد نیاز را برای کارگزاری تکمیل فرآیند انتقال، تحویل دهند. کارگزاری بعد از بررسی مدارک و احراز هویت وراث در صورتی که هیچگونه مشکلی؛ مثل ارائه مدارک متوفی نباشد، انتقال سهام عدالت متوفی به حساب وراث را انجام خواهد داد. وراث بعد از دریافت دارایی متوفی میتوانند برای فروش سهام عدالت بانک ملی اقدام نمایند.
هزینه انتقال سهام عدالت افراد متوفی
در حال حاضر، طبق آخرین اخبار رسمی از سوی دولت، هزینه انتقال سهام عدالت افراد متوفی به وراث به صورت رایگان است. مطابق با بخشنامههای ابلاغی سازمان بورس و اوراق بهادار از ابتدای سال ۱۴۰۲، تمامی مراحل انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث، بایستی به صورت رایگان انجام شود. دستورالعمل این بخشنامه شامل هزینههای مربوط به اخذ گواهی حصر وراثت، هزینههای مربوط به کارگزاریها، هزینههای مربوط به ثبت نام در سامانه سجام و هزینههای مربوط به دریافت کد بورسی است.
سهام عدالت متوفیان از چه سالی تعلق میگیرد؟
سهام عدالت که به منظور خصوصی سازی سهام شرکتهای دولتی در بین مردم کم درآمد و اقشار متوسط ایجاد شده بود، به سهامداران واگذار شد. سهام عدالت متوفیان قبل از سال ۱۳۸۴ به این صورت بود که اگر فردی قبل از سال ۱۳۸۴ فوت کرده باشد، سهام عدالت به وراث تعلق نمیگرفت. پس از سال ۱۳۸۴ قانون در اینباره تجدید نظر کرد و طی بخشنامهای افزود که سهام عدالت افراد فوت شده به وراث قانونی آنها باید تعلق بگیرد.
در ضمن به این نکته مهم توجه داشته باشید که پس از این قانون، تاریخ فوت در تعیین تعلق سهام عدالت به متوفی نقشی نخواهد داشت. وراث قانونی متوفی میتوانند پس از انجام مراحل قانونی انتقال سهام، نسبت به دریافت آن اقدام کنند. البته برای انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث، ارائه گواهی حصر وراثت و مدارک مربوط به هویت وراث الزامی است. همچنین از سال ۹۹ اعلام شد که وراث برای انتقال سهام نیازی به پرداخت مالیات ندارند و معاف هستند.
خلاصه مقاله سهام عدالت افراد متوفی
سهام عدالت افراد متوفی از سال ۱۳۸۴ به صورت رسمی اعلام شد تا وراث برای انتقال دارایی فرد فوت شده اقدامات لازم را انجام دهند و بعد از انجام مراحل قانونی، سهام را به نام خود منتقل کنند. استعلام و انتقال سهام عدالت از سه طریق قابل انجام است. این سه روش شامل ورود به سامانه میراث، کارگزاری یا بانک نگهدارنده سهام و سامانه سهام عدالت به نشانی الکترونیکی sahamedalat.ir میشود.
افراد با داشتن مدارک لازم مثل کارت ملی و شناسنامه متوفی و وراث میتوانند برای انتقال سهام اقدام کنند و با گرفتن اصل و کپی برابر اصل حصر وراثت، مراحل قانونی انتقال را تمام و کمال انجام دهند. گفتنی است هزینه انتقال سهام عدالت رایگان است و دولت هزینهای بابت آن دریافت نخواهد کرد.
برای دانلود فایل pdf سهام عدالت افراد متوفی کلیک کنید.
سوالات متداول
هزینه انتقال سهام عدالت افراد متوفی چقدر است؟
انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث به صورت رایگان انجام میشود.
امکان استعلام سهام عدالت متوفی در سامانه sahamedalat.ir امکان پذیر است؟
بله. امکان استعلام سهام عدالت در سامانه سهام عدالت sahamedalat.ir ممکن است.
اولین مرحله برای انتقال سهام عدالت متوفی به وراث چیست؟
اولین مرحله برای انتقال سهام، مراجعه و اخذ گواهی حصر وراث از اداره ثبت احوال است.
دیدگاه ها