
رفع ممنوع الخروجی مالیاتی از طریق شکایت و درخواست از دادستان انتظامی مالیاتی صورت می گیرد. افرادی که صاحبان کسب و کار هستند و به دلیل بدهی مالیاتی اجازه خروج از کشور ندارند، هنگامیکه قصد خروج از کشور داشته باشند، متوجه ممنوع الخروج بودن خود می شوند. وصول بدهی های مالیاتی از سوی دولت صورت می گیرد و چنانچه مودیان مالیاتی مبلغ تعیین شده را نپردازند، آن ها را ممنوع خروج می کنند.
در مجموع باید گفت ممنوع الخروجی اتفاقی نیست که فرد از آن مطلع باشد و زمانی که قصد خروج از کشور را دارد، معمولاً متوجه خواهد شد. اما رفع ممنوع الخروجی مالیاتی فرایندی دارد که فرد باید پس از طی کردن مراحل آن مجوز خروج از کشور را دریافت نماید. اما در این بین مواردی هستند که باعث می شود دادستان یک بار ممنوع الخروجی را به دلیل آن رفع کند که در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد.
ممنوع الخروجی چیست؟
ممنوع الخروجی زمانی اتفاق می افتد که افرادی که دارای کسب و کار هستند، از نظر قانونی اجازه خروج از مرزهای کشور را نخواهند داشت و تا زمانیکه حکم ممنوع الخروج بودن خود را رفع نکند، امکان خروج از کشور را ندارد.
ممنوع الخروجی در واقع شرایطی است که فرد آماده سفر به کشور دیگری است و بلیط خود را تهیه کرده، اما موقع عبور از گیت مآموران مانع خروج او می شوند. بنابراین صاحبان کسب کار بهتر است قبل از خروج از کشور استعلام ممنوع الخروج بودن خود را بگیرند. ممنوع الخروجی از جمله قرارهای نظارت قضایی است که مقام قاضی می تواند با استفاده از حکم خود مانع خروج افراد از کشور شود. قابل ذکر است که حکم ممنوع الخروجی فقط تا شش ماه اعتبار دارد و پس از آن معتبر نیست.
اطلاعیه
قرار ممنوع الخروجی نوعی حکم قضایی است که با اطلاع قبلی فرد و در حضور خود او متناسب با جرم وی پس از تفهیم اتهام توسط قاضی در دادگاه حضوری صادر خواهد شد.
ممنوع الخروج مالیاتی کیست؟
ممنوع الخروج مالیاتی فردی است که به دلیل عدم پرداخت مالیات و فرار فرار مالیاتی اجازه خروج از کشور را ندارد. معمولاً افرادی که ممنوع الخروج مالیاتی هستند، زمان که قصد خروج از کشور را دارند متوجه موضوع خواهند شد. بنابراین لازم است که بازرگانان و تجار قبل از برنامه ریزی برای سفر خود با ورود به سامانه از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شوند.
چگونگی صدور حکم ممنوع الخروجی مالیاتی
پس از صدور حکم ممنوع الخروجی از سوی واحدهای مربوطه، سازمان مالیات اقدامات و فرایند لازم را جهت ممنوع الخروج کردن اشخاص انجام می دهد. به این ترتیب که در قدم اول همه حساب های بانکی و اموال فرد بدهکار شناسایی شده و اقدامات لازم انجام می گیرد. اما پیش از هر اقدامی و در صورت عدم شناسایی فرد، از طریق پیامک به وی اخطار داده خواهد شد و مهلت یک ماهه ای برای فرد در نظر گرفته می شود.
چنانچه فرد در مدت یک ماه پس از دریافت پیامک جهت پرداخت مالیات یا معرفی اموال خود اقدام نکند، ممنوع الخروجی وی از طریق اداره کل مالیات به دادستانی انتظامی اعلام خواهد شد و پس از آن دادستانی انتظامی مالیاتی موضوع را بررسی می کند و حکم را به معاونت دادستان کشور اعلام می نماید. پس از ابلاغ دستور دادستانکل کشور حکم ممنوع الخروج بودن فرد به اداره گذرنامه اعلام خواهد شد و در سیستم ثبت می شود.
برای اطلاع از رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی بر روی لینک کلیک نمایید.
سقف بدهی های مالیاتی جهت ممنوع الخروجی
برای این که فردی از سمت دادستان انتظامی ممنوع الخروج شود، باید سقف معینی از بدهی های خود را نپرداخته باشد. در این صورت است که فرد ممنوع الخروج به حساب می آید. اما باید اشاره کرد که حداکثر سقف بدهی مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت خواهد بود به این صورت که:
- سقف بدهی مالیاتی برای اشخاص حقیقی عادی، حداکثر ۱۰ میلیون تومان برآورد می شود.
- حداکثر بدهی مالیاتی برای اشخاص حقیقی تولیدی، ۲۰۰ میلیون تومان خواهد بود (اشخاص حقیقی تولیدی، واحدهای تولیدی هستند که پروانه بهره برداری و مجوز تاسیس دارند که این پروانه کسب از مراجع ذی صلاح اخذ شده است)
- سقف بدهی مالیاتی برای اشخاص حقوقی به میزان حداکثر ۲۰ درصد از سرمایه اصلی با مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان است.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی
افرادی که قصد اطلاع از ممنوع الخروجی مالیاتی خود دارند، می توانند از طریق سامانه مربوط به استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir از ممنوع الخروجی خود در رابطه با بدهی مالیاتی استعلام گرفته و قبل از این که برای سفر خود اقدام نمایند، از شرایط خود جهت خروج از کشور آگاه شوند. اما راه های دیگری نیز برای استعلام ممنوع الخروجی وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- می توانید قبل از سفر خود به اداره گذرنامه رفته و با ارائه اصل پاسپورت خود از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شوید.
- راه دوم این است که از طریق سایت exitban.ssaa.ir و با وارد کردن کد ملی از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شوید.
از سوی دیگر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز برای استعلام فوری ممنوع الخروجی لینکی را اختصاص داده است که می توانید با مراجعه به سایت این سازمان از وضعیت خود مطلع شوید. اما راه های رفع ممنوع الخروجی مالیاتی چیست؟ در ادامه توضیحاتی را برای بررسی این موضوع ارائه خواهیم کرد.
جهت آشنایی با دلایل ممنوع الخروج شدن بر روی لینک کلیک نمایید.
رفع ممنوع الخروجی مالیاتی
افرادی که خواهان رفع ممنوع الخروجی مالیاتی خود هستند، می توانند بر اساس بخشنامه ۱۱۴۲۵ که در تاریخ بیست و یکم شهریور ۱۳۸۴ صادر شده است، به دادستانی انتظامی مالیاتی شکایت کرده و دادستانی نیز با توجه به فوریت قضیه و ضروری بودن آن به شکایات رسیدگی خواهند کرد.
پس از آن دادستانی کل کشور، بر اساس قوانین و مقررات نسبت به ابقاء ممنوعیت خروج از کشور یا رفع ممنوع الخروجی رای را صادر خواهد کرد و نتیجه به فرد شاکی اطلاع داده خواهد شد. لازم به ذکر است که مودیان مالیاتی باید بر اساس قوانین و مقررات بدهی های خود را پرداخت نمایند، یا هم اندازه و معادل مبلغ بدهی، وجه نقد، وثیقه ملکی یا تضمین را به دادگاه ارائه دهند.
اگر دادستانی کل کشور با رفع ممنوع الخروجی مالیاتی فرد موافقت کند، ابطال برگ قطعی مالیاتی بر مبنای رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۰۶ قانون مالیات های مستقیم صادر خواهد شد.
در شرایطی که رای هیات حل اختلاف بر مبنای رای شورای عالی، مالیات یا دادنامه صادر شده به وسیله دیوان عدالت اداری یا مراجع قضایی ذی صلاح یا حکم ورشکستگی نقض شود، حکم ممنوع الخروجی فرد برداشته می شود.
چه مواردی موجب رفع ممنوع الخروجی مالیاتی می شوند؟
بر اساس ماده ۲۰۲ قانون مالیات های مستقیم و با اختیاراتی که در این قانون لحاظ شده است، رییس کل سازمان امور مالیاتی می تواند یک بار اجازه خروج از کشور را برای بدهکاران صادر نماید. در مجموع رفع ممنوع الخروجی مالیاتی برای موارد زیر خواهد بود:
- انجام و پیگیری امور درمانی و پزشکی
- سفر به قصد زیارت خانه خدا
- پیگیری مسائل اقتصادی و تجاری جهت تسویه بدهی
برای اطلاع از ممنوع الخروج کردن زوجه بر روی لینک کلیک نمایید.
اعتبار زمان ممنوع الخروجی مالیاتی
معمولاً اعتبار ممنوع الخروجی از کشور شش ماه است، اما این زمان با صلاحدید دادستانی کل کشور قابل تمدید می باشد. در صورتی که این زمان طی شود، قرار ممنوع الخروجی به خودی خود نقض خواهد شد و شخصی نمی تواند مانع خروج فرد از کشور شود.
پس از ابلاغ و صدور حکم ممنوع الخروجی، قاضی یا بازپرس دادگاه موظف است که مراتب ممنوع الخروج بودن شخص را به دادستانی کل کشور اطلاع دهد و مراجع مربوطه را در جریان بگذارد.
مراجع قانونی اعتراض به ممنوع الخروجی مالیاتی
چنانچه حکم ممنوع الخروجی از سوی بازپرس صادر شود، فرد می تواند به دادگاه اعتراض نماید و دادگاه صلاحیت رسیدگی به پرونده شخص ممنوع الخروج را دارد. اگر حکم از سوی قاضی صادر شده باشد، می تواند برای اعتراض به حکم صادر شده به دادگاه تجدید نظر استان مراجعه کند.
جدیدترین اخبار پیرامون ممنوع الخروجی مالیاتی
ممنوع الخروجی مالیاتی مدیران حقوقی شرکت ها
با ابلاغ دادنامه توسط شورای عالی مالیاتی در مورد ممنوع الخروجی مدیران اشخاص حقوقی، تنها مدیرانی را می توان ممنوع الخروج کرد که دارای حق امضای اسناد تعهد آور باشند. ضمنا در ماده ۲۰۲ قانون مالیات مستقیم آمده است که چنانچه در صورت عدم امکان وصول مالیات توسط مدیران صاحب امضای مجاز فعلی وجود نداشته باشد، مدیران سابق که در زمان مدیریت آنها بدهی قطعی مالیاتی مشخص شده و صاحب امضای مجاز بوده اند، مسئولیت پرداخت را دارند.
شروط جدید رفع ممنوع الخروجی مالیاتی
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در بخشی از ابلاغیه معاون اول رییس جمهور خطاب به وزارت امور اقتصادی و دارایی آمده است: سازمان خصوصی سازی و سازمان امور مالیاتی کشور حَسَب مورد مکلفند ارقام مندرج در جدول موضوع بند (۱) این تصویب نامه را به عنوان وصول بدهی تلقی و در حساب اشخاص بدهکار منظور نموده و ظرف یک روز کاری پس از ابلاغ این تصویب نامه نسبت به توقف عملیات اجرایی و رفع ممنوع الخروجی اشخاص مذکور بابت بدهی تا سقف مبلغ تهاتر شده اقدام نمایند.
اطلاعیه
بر اساس ماده ۱۸۸ در شرایطی که بازپرس به متهم دسترسی نداشته باشد، با توجه به میزان جرم و اهمیت آن این اختیار را دارد که دستور عدم اجازه برای خروج وی را صادر نماید.
خلاصه مطالب
ممنوع الخروجی مالیاتی شرایطی است که در آن فرد نمی تواند به دلیل بدهی مالیاتی از کشور خارج شود. در این شرایط معمولاً افرادی که ممنوع الخروج هستند، هنگام سفر متوجه این موضوع می شوند. رفع ممنوع الخروجی مالیاتی معمولاً از طریق مراجعه به دادستانی انتظامی مالیاتی کشور صورت می گیرد.
دادگاه پس از بررسی پرونده و با توجه به ضرورت و تعیین مبلغ بدهی که فرد باید به عنوان بدهی مالیاتی پرداخت کند، حکم رفع ممنوع الخروجی مالیاتی فرد را صادر خواهد کرد.
توصیه می کنیم که قبل از سفر به خارج از کشور حتما از طریق سایت های استعلام ممنوع الخروجی، از وضعیت خود مطلع شوید. در این مقاله اطلاعاتی را در ارتباط با شرایط و چگونگی رفع ممنوع الخروجی مالیاتی را ارائه کردیم. در صورتی که سوال و ابهامی داشته باشید، می توانید با کارشناسان مجرب مشورت تماس حاصل نمایید تا مشاوره های لازم را به شما عزیزان ارائه دهند.
برای دانلود پی دی اف مقاله کلیک کنید.

سوالات متداول
شرایط رفع ممنوع الخروجی مالیاتی چگونه است؟
در این مطلب به طور مفصل به چگونگی رفع ممنوع الخروجی مالیاتی اشاره کردیم.
اعتبار حکم ممنوع الخروجی بدهکار مالیاتی چقدر است؟
اعتبار این حکم 6 ماه است اما با صلاح دید ریس دادستانی کشور قابل تمدید خواهد بود.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی چگونه است؟
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی از طریق سایت my.tax.gov.ir امکان پذیر است.
دیدگاه ها