بیمه شخص ثالث از مهم ترین هزینه هایی است که صاحبین خودرو و وسایل نقلیه دیگر، لازم است به آن بینیدیشند و مبلغی را برای آن کنار بگذارند. در این خصوص اطلاع از درصد تخفیف بیمه شخص ثالث با توجه به قوانین جدید تازه تصویب شده می تواند مقداری از فشار اقتصادی وارد شده در هنگام تمدید بیمه بکاهد. استفاده از این تخفیفات موجب کاهش هزینه ها و قیمت بیمه شخص ثالث می شود و از هر نظر به نفع رانندگان می باشد.
در این مقاله به معرفی بیمه شخص ثالث، نحوه محاسبه درصد تخفیف بیمه شخص ثالث، استعلام و جدول میزان تخفیف بیمه و فرمول محاسبه تخفیف بیمه شخص ثالث خواهیم پرداخت. برای اطلاع از جزئیات بیشتر، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید و در صورت لزوم با کارشناسان مشورت در ارتباط باشید.
بیمه شخص ثالث در قانون جدید
پیش از پرداختن به این موضوع لازم است تعریف کوتاهی از بیمه شخص ثالث را برای شما عزیزان ارائه دهیم. بیمه شخص ثالث بیمه ای است که خسارت های مالی و جانی که در حوادث رانندگی به افراد ثالث وارد می شود جبران نموده و هزینه های مربوط به شخص ثالث را پرداخت می کند. در بیمه شخص ثالث راننده وسیله نقلیه شخص اول، شرکت بیمه شخص دوم و فرد زیان دیده شخص ثالث به حساب میآید و علت نام گذاری بیمه شخص ثالث نیز همین موضوع است.این بیمه، بیمه ای اجباری است و هر خودرویی باید این بیمه را تهیه نماید. بیمه نامه ها براساس تعهداتی سقفی برای پرداخت این مبالغ در نظر می گیرند، به این نحو که سقف تعهدات شرکت بیمه در پوشش جانی به میزان دیه سال در ماههای حرام میباشد. همچنین سقف تعهدات پوشش مالی به میزان ۲.۵ درصد دیه در ماه غیر حرام می باشد.
البته قیمت این بیمه نامه بر اساس دیه محاسبه شده و با افزایش نرخ دیه به صورت سالیانه افزایش می یابد. اما با دریافت تخفیفات تشویقی این بیمه، مبلغ کمتری را پرداخت نمود که در ادامه به بررسی چگونگی اجتساب و دریافت این تخفیفات خواهیم پرداخت.
نحوه محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث
عوامل متعددی در تعیین قیمت بیمه شخص ثالث دخیل هستند که به آن ها خواهیم پرداخت:
- درصد تخفیف به سابقه راننده
- جریمه دیر کرد تمدید بیمهنامه شخص ثالث
- تاریخ انقضای بیمه نامه قبلی
- میزان پوشش مالی بیمه نامه شخص ثالث
- تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث
- مدت اعتبار بیمه نامه (کوتاه مدت یا یکساله)
- سال تولید و ساخت خودرو
- تعداد سیلندر و کاربری خودرو
حق بیمه شخص ثالث و میزان پوشش های آن بر اساس دیه یک انسان در ماه حرام محاسبه می شود. همچنین با در نظر گرفتن موارد زیر قیمت انتهایی آن صادر و به خریدار بیمه گزارش می شود:
مبلغ دیه:
مبلغ دیه به صورت سالیانه از طرف بیمه مرکزی مشخص می شود که بر اساس اطلاعیه مصوب از سوی این سازمان در سال جاری، معادل 800 میلیون تومان در ماه حرام و 600 میلیون تومان در ماه غیرحرام است. ماه های حرام بر اساس تقویم اسلام شامل ذی القعده، ذی الحجه، محرم و رجب می باشد.
نرخ بیمه شخص ثالث:
حق بیمه شخص ثالث سالیانه تغییر می کند. نرخ بیمه شخص ثالث سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته با افزایش قیمت همراه بوده که این امر ارتباط مستقیم با افزایش مبلغ دیه سال ۱۴۰۳ دارد.
تخفیف بیمه شخص ثالث:
تخفیف بیمه شخص ثالث که در واقع همان درصد تخفیف عدم خسارت است، به تعداد سالهایی مرتبط است که بیمه گذار یا راننده در تصادف مقصر شناخته نشده و از بیمه ثالث خود استفاده نکرده است.در ادامه به کمیت این درصد ها خواهیم پرداخت.
مدت اعتبار بیمه نامه:
بیمه نامه های شخص ثالث ممکن است کوتاه مدت یا یک ساله صادر شوند و مدت زمان اعتبار بیمه نامه ها
بیمه نامه یک ساله: در این بیمه نامه ها شروع و پایان اعتبار بیمه نامه مشخص می شود، برای ۳۶۵ روز سال اعتبار دارند و خرید آن ها نسبت به بیمه نامه های کوتاه مدت مقرون به صرفه تر می باشد.
بیمه نامه کوتاه مدت: اگر بیمه گذار توان پرداخت یک جای حق بیمه بلند مدت را نداشته باشد یا قصد فروش وسیله نقلیه اش را داشته باشد، میتواند بیمه نامه کوتاه مدت ۲ ماهه، ۳ ماهه، ۴ ماهه، ۶ ماهه یا ۹ ماهه را خریداری نماید. این دسته از بیمه گذاران باید توجه داشته باشند که باید مجموع ماه های آنها به یک سال برسد، درغیر این صورت تخفیف عدم خسارت در آن ها محاسبه نمی شود. مدت اعتبار بیمه نامه ها از موارد مهم و تاثیر گذار در تعیین قیمت نهایی بیمه است.
کاربری خودرو:
کاربری خودرو بر میزان پرداخت حق بیمه شخص ثالث تاثیر چشم گیری دارد. برخی خودروها هنگام رانندگی نسبت به خودرو های دیگر در معرض خطر بیشتری هستند، در نتیجه بیمه گذارانِ این نوع وسایل نقلیه، موظف به پرداخت حق بیمه بالاتری می باشند. چند نمونه از کاربری های خودرو که حق بیمه شخص ثالث آن ها ممکن است بالاتر باشد، عبارتند از:
- آمبولانس
- آتشنشانی
- تاکسی برون شهری
- تاکسی درون شهری
- تاکسیهای بیسیم و اینترنتی
- بارکش
- کاربری صنعتی
جریمه دیر کرد تمدید بیمه شخص ثالث:
برای محاسبه جریمه دیر کرد روزانه بیمه شخص ثالث فقط کافی است از فرمول زیر استفاده نمایید:
حق بیمه خودرو تقسیم بر 365 روز سال = میزان جریمه دیرکرد در یک روز
جهت آشنایی با شرایط استخدام بانک صادرات بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
درصد تخفیف بیمه شخص ثالث
همانطور که پیش از این به آن اشاره شد عوامل متعددی در کاهش نرخ بیمه شخص ثالث تاثیرگذار است از جمله این ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتخاب تعداد محدودی از پوشش های اضافی بیمه: هر چه پوششهای اضافی انتخابی کمتر، نرخ بیمه شخص ثالث کمتر خواهد بود.
- رانندگی ایمن تر، تصادفات کمتر، گرفتن خسارت کمتر از شرکت بیمه و در نهایت نرخ تخفیف عدم خسارت بیشتر هنگام تمدید بیمه نامه شخص ثالث.
همچنین لازم به ذکر است تمدید بیمه شخص ثالث در فرصت مناسب قبل از سررسید بیمه شخص ثالث موجب می شود که مشمول جریمه دیر کرد نشوید.
در قانون قبلی بیمه شخص ثالث، تخفیف عدم خسارت ۱۰ درصد بود. در قانون جدید که در ۱۸ بهمن ۱۳۹۶ تصویب شد، تخفیف عدم خسارت به ۵ درصد کاهش پیدا کرد و حداکثر تخفیف هم که قبلا ۷۰ درصد طی ۸ سال بود به ۱۴ سال افزایش یافت. در جدول زیر درصد تخفیف بیمه شخص ثالث قابل مشاهده است:
سال تمدید بیمهنامه | درصد به ازای سال های تخفیف بیمه شخص ثالث |
سال اول | ۵% |
سال دوم | ۱۰% |
سال سوم | ۱۵% |
سال چهارم | ۲۰% |
سال پنجم | ۲۵% |
سال ششم | ۳۰% |
سال هفتم | ۳۵% |
سال هشتم | ۴۰% |
سال نهم | ۴۵% |
سال دهم | ۵۰% |
سال یازدهم | ۵۵% |
سال دوازدهم | ۶۰% |
سال سیزدهم | ۶۵% |
سال چهاردهم | ۷۰% |
به نظر می رسد تصویب این قانون به ضرر بیمه گذار است، اما تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث مطابق قانون قبلی صادر می شود تا بیمه گذار متحمل ضرر مالی حاصل از تصویب این قانون نگردد. البته زیاد هم نباید خوش خیال بود؛ چون این روند تا زمانی ادامه می یابد که درصد تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث طبق قانون جدید و قدیم بیمه شخص ثالث با هم یکی شوند.
نکته حائز اهمیت دیگری که در قانون جدید درنظر گرفته شده است، عدم از بین رفتن تمام تخفیفات با یک بار تصادف است این مصوبه به شرح زیر است:
برخلاف قانون قبلی که با هر بار تصادف و استفاده از بیمه نامه، تخفیف عدم خسارت از بین می رفت و تخفیف صفر درصد در بیمه شخص ثالث لحاظ می شد، در قانون جدید بیمه نامه شخص ثالث با هر بار استفاده، تمام تخفیفات به یکباره از بین نمی روند؛ بلکه کاهش تخفیف به صورت پلکانی است.
کاهش تخفیف بیمه شخص ثالث در صورت بروز خسارت
در قانون قبلی بیمه ثالث با اولین خسارت و کنده شدن کوپن بیمه نامه، تمام تخفیف های سال های قبلی منقضی می شدند، اما در قانون جدید بیمه شخص ثالث شرایط تغییر کرده و کاهش درصد تخفیف بیمه شخص ثالث به صورت پلکانی گزارش شده است. طبق تبصره 2 ماده 6 آیین نامه جدید، در صورت خسارت تمام تخفیفات بیمه گذار به یک باره از بین نمی رود بلکه از شرایط زیر پیروی می کند:
- تاثیر کاهش تخفیفهای خسارت مالی بیمه شخص ثالث یک بار : 20% دو بار : 30% سه بار و بیشتر : 40%
- تاثیر کاهش تخفیفهای خسارت جانی بیمه شخص ثالث یک بار: 30% دو بار : 70% سه بار و بیشتر : 100%.
جهت آشنایی با مدارک لازم برای تعویض پلاک خودرو با ما در مشورت همراه باشید.
بیمه شخص ثالث چه خسارت هایی را پوشش می دهد؟
بیمه شخص ثالث خسارت های جانی، مالی و خسارت سرنشین یا راننده را تحت پوشش قرار میدهد:
خسارت جانی یا بدنی: به هزینه هایی گفته می شود که به منظور درمان افراد آسیب دیده در یک حادثه رانندگی یا به عنوان غرامت فوت و نقص عضو پرداخت می شود.
خسارت مالی: هزینه ای است که برای جبران خسارت مالی وارد شده بر خودرو و اموال افراد زیان دیده در نظر گرفته می شود. لازم به ذکر است که راننده مقصر شامل این جبران خسارت نیست. سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۳ حداقل ۲۰ میلیون تومان و حداکثر ۴۰۰ میلیون تومان می باشد. سقف تعهدات مالی ارائه شده در شرکتهای بیمه ممکن است متفاوت باشد.
خسارت راننده: در این مورد، راننده خودروی مقصرِ حادثه نیز تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار می گیرد، با این تفاوت که بیمه تنها خسارت های جانی را تحت پوشش قرار می دهد و در قبال خسارت های مالی مسئولیت و تعهدی ندارد. لازم به ذکر است، پرداخت خسارت در صورتی ممکن است که راننده دارای گواهینامه معتبر و مرتبط با وسیله نقلیه باشد.
به طور معمول خسارت های تحت پوشش بیمه با توجه به مدل و نوع خودرو متفاوت خواهد بود به عنوان مثال در خودروی پژو 405 موارد زیر در بیمه شخص ثالث تحت پوشش قرار نخواهند گرفت:
- خساراتی که به خودروی راننده مقصر وارد می شود .
- خساراتی که وسایل خودروی راننده مقصر وارد می شود.
- خساراتی که در خارج از کشور برای خودروی راننده اتفاق می افتد.
- خسارت در اثر انفجار هسته¬ای وارد میشود.
- خساراتی که ناشی از محکومیت جزائی و پرداخت جرائم است.
همچنین در مدل پژو 206 موارد زیر از استثنائات پرداخت بیمه می باشند و بیمه شخص ثالث مسئولیتی در پرداخت خسارات مربوطه ندارد:
- خسارت هایی که به بدنه خودروی راننده مقصر وارد شود.
- خسارت هایی که به وسایل و قطعات خودروی راننده مقصر وارد می شود.
- تصادفات و آسیب هایی که ناشی از انفجار هسته ای هستند.
- خسارت هایی که مربوط به محکومیت جزایی و پرداخت جرائم اند.
- خسارت ها و آسیب هایی که به بدنه خودرو در خارج از کشور وارد میشود نیز تحت پوشش قرار نخواهند گرفت.
چگونه بهترین بیمه شخص ثالث را انتخاب کنیم؟
سوالی که برای بسیاری از دارندگان خودرو ممکن است پیش آید، نحوه انتخاب و معیار های دخیل در انتخاب بهترین بیمه گذار است. آنچه که مسلم است وجود تعداد متعددی از انواع بیمه گذار است بنابراین انتخاب بیمه گذار با توجه به معیار های زیر کمک کننده خواهد بود.
توانگری مالی شرکت: توانگری مالی از جمله شاخصهایی است که هر سال از سوی بیمه مرکزی اعلام می شود و در واقع مشخص کننده میزان توانایی عمل به تعهدات یک شرکت بیمه است. این خصوص اهمیت فراوان دارد و پرداخت میزان خسارت و جریمه در تصادفات را تضمین می کند. بیمه گذارانی که از توان مالی مناسبی برخور دار نیستند در پرداخت خسارات وارد شده با مشکل مواجه خواهند شد.
زمان پاسخگویی شرکت ها: یکی از مهم ترین فاکتورها برای ارزیابی عملکرد یک شرکت و میزان رضایت مندی مشتری این است که شرکت بیمه چند روز پس از ثبت شکایت، پاسخگوی مشتری خواهد بود. متوسط مدت زمان پاسخگویی نیز از سوی بیمه مرکزی جمع آوری می شود و قابل مقایسه و بررسی است.
رتبه رضایتمندی: این مورد در واقع رتبه رضایت از مبلغ پرداختی خسارت است که بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی پژوهشکده بیمه، در سامانه بیمه مرکزی ثبت میشود.
شعب پرداخت: از جمله فاکتورهای پر اهمیت برای انتخاب یک شرکت بیمه از سوی مردم این است که آن شرکت بیمه چه تعداد شعبه در سراسر کشور دارد؟ نمایندگیها و شعب شرکت بیمه تا چه حد در دسترس هستند؟ این امر در پیگییری . دریافت جبران خسارات از سوی بیمه به صاحبین خودرو کمک شایانی می کند چرا که در صورت عدم وجود شعبه در شهر و محل زندگی، مجبور خواهید بود مسافت طولانی به همراه زمان و انرژی زیادی را در دریافت حق بیمه خود صرف نمایید.
توجه به تمامی این موارد به شما کمک خواهد کرد تا بهترین بیمه را با توجه به شرایط خود انتخاب نمایید. همچنین برای دریافت مشاوره بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان مشورت در تماس باشید.
برای کسب اطلاع از نحوه مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی با ما در مشورت همراه باشید.
مدت اعتبار بیمه نامه شخص ثالث
مدت اعتبار بیمه نامه شخص ثالث بلندمدت یک ساله و یا کوتاه مدت یعنی چند روزه می باشد. خرید بیمه شخص ثالث به صورت سالانه مقرون به صرفه تر خواهد بود اما اگر می خواهید در عرض چند ماه آتی وسیله نقلیه خود را بفروشید یا مشکل در پرداخت نقدی حق بیمه شخص ثالث دارید می توانید، از بیمه نامه کوتاه مدت یا حتی چند روزه شخص ثالث بهره مند شوید که در این شرایط حتی خرید اقساطی بیمه شخص ثالث نیز میسر است.
آخرین اخبار درصد تخفیف بیمه شخص ثالث
- شایعه حذف تخفیف بیمه شخص ثالث با تعویض پلاک کذب محض است
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور ناجا: شایعه حذف تخفیف بیمه شخص ثالث خودروها با تغییر یا تعویض پلاک کذب محض است.به گزارش ایران اکونومیست ، اخیراً شایعهای در فضای مجازی مطرح شده که با تغییر پلاک خودروها تخفیف بیمه شخص ثالث از بین میرود و دوباره از صفر شروع میشود، در همین راستا سرهنگ عینالله جهانی اظهار داشت: طبق قانون پلاکهایی که بیش از یکسال استفاده نشود، با حفظ سوابق به نفر دیگری منتقل میشود.
سرهنگ جهانی خاطرنشان کرد: هیچ سوء استفاده و هماهنگی بین پلیس و شرکت بیمه در خصوص حذف تخفیفات وجود ندارد و این خبر صرفاً یک نوع تشویش اذهان عمومی است و ما طبق قانون، علیه افرادی که اقدام به انتشار چنین شایعات و اتهاماتی میکنند، شکایت خواهیم کرد.
- اجرای قانون انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث
طبق ماده ۱۶ مصوبه شورای نگهبان که در سال ۱۳۹۶ تصویب شده، بیمه شخص ثالث خودرو راننده محور بهشمار میرود و در نتیجه دیگر خودرو محور نخواهد بود. طی سالهای گذشته قوانین مختلفی توسط شرکتهای بیمه و پلیس راهنمایی و رانندگی تصویب شده است که یکی از مهمترین آنها اجباری بودن دریافت بیمه شخص ثالث خودرو توسط تمام وسایل نقلیه موتوری اعم از انواع خودرو و موتورسیکلت است.
در صورتی که برای دریافت یا تمدید آن در سررسید اقدام نکنید، پلیس راهنمایی و رانندگی علاوهبر جریمه نقدی و اعمال نمره منفی، خودروی شما را توقیف و به پارکینگ منتقل خواهد کرد. به علاوه، شرکتهای بیمهای مستند به بخشنامه ۱۳۰۱۰۷/۴۰۱/۹۹ بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران به مدیران مناطق و شعب خود اعلام کردند که از اول اسفندماه ، دستورالعمل نحوه انتقال تخفیفات عدم خسارت بیمه نامههای شخص ثالث را اجرا نمایند.
برای دانلود این مقاله به صورت PDF کلیک کنید.
خلاصه مطالب
در این مطلب به بررسی نحوه محاسبه درصد تخفیف بیمه شخص ثالث پرداخته شد. با توجه به اهمیت اقدام برای بیمه کردن شخص ثالث و اجباری بودن آن به ارائه مطالبی در خصوص انتخاب بیمه گذار و شرایط تعیین کننده میزان جبران خسارت از سوی شرکت بیمه پرداختیم. همچنین راهکار هایی برای استفاده از تخفیفات بیمه ارائه شد به عنوان مثال بر اساس قانون جدید بیمه ثالث در سال ۱۳۹۶، تخفیفات سالانه عدم خسارت از ۵ درصد سال اول شروع شده و در سال ۱۴ ام به ۷۰درصد می رسد. همچنین هیچ بیمه گذاری نمی تواند تخفیف بیمه بیشتری اعمال نماید بر اساس آخرین مصوبه بیمه مرکزی ، همه شرکت های بیمه موظف هستند که نهایتا تا ۲.۵ درصد روی بیمه نامه های ثالث تخفیف اعمال کنند و اجازه ندارند تخفیفی بالاتر از این درصد به بیمه نامه ها ارائه کنند، و این کار در جهت یکسان سازی قیمت بیمه ثالث در همه شرکت های بیمه انجام شده است.
سوالات متداول
ایا راننده مقصر در بیمه شخص ثالث پوشش دارد؟
بر اساس قانون بیمه ثالث، بیمه حوادث راننده مقصر نیز از محل خسارت جانی بیمه نامه تحت پوشش می باشد.
آیا افت قیمت خودرو در تصادفات توسط بیمه جبران می شود؟
افت قیمت خودرو در اثر تصادف توسط هیچ شرکت بیمه ای در بیمه نامه ثالث پرداخت نمی شود.
تخفیف سالیانه بیمه شخص ثالث چگونه محاسبه می شود؟
بر اساس قانون جدید بیمه ثالث در سال ۱۳۹۶، تخفیفات سالانه عدم خسارت از ۵ درصد سال اول شروع شده و در سال ۱۴ ام به ۷۰درصد می رسد.
دیدگاه ها